Det lovar regeringen i nya vårbudgeten

Foto: Isabell Höjman/TT

Vänsterpartiet har drivit igenom ett specialpaketet. Tillsammans med Socialdemokraterna satsar de 170 miljoner kronor på unga.

Pengarna går till längre öppettider och fler aktiviteter på fritidsgårdar för de som inte reser bort på semestern, och 10 000 nya sommarjobb till de som inte får jobb genom egna kontakter.

Millie Englund, 15, från Solna, sparar pengar till en box att ha bakpå moppen, och en fyrhjuling till landet.
Millie Englund, 15, från Solna, sparar pengar till en box att ha bakpå moppen, och en fyrhjuling till landet.

Millie väntar på besked från några hotell där hon sökt städjobb. Det var inte genom någon kontakt, hon ringde bara upp och frågade om åldersgränsen. För de flesta av hennes kompisar som sökt har det gått bra, och att några inte sökt tror hon beror på att de inte har kontakter eller är rädd att få nej.

– Det är många som vill, men inte alla som vågar söka, säger hon.

Hanna, 14, och Matilda, 15, från Stockholm.
Hanna, 14, och Matilda, 15, från Stockholm.

Hanna, 14, tror att beslutsångest kan vara en orsak:

– Många av de som söker har svårt att bestämma sig, och helt plötsligt har halva sommaren gått.

När det gäller semestern upplever båda två att de flesta reser bort, om inte utomlands så till landet. Men att det kan vara brist på saker att göra i stan de veckor man inte är bortrest är de eniga om:

– Det beror mest på budget, om man har väldigt mycket pengar kan man ju köpa guldkort och åka till Gröna Lund varje dag, säger Hanna.

Millie säger att det är en svår ålder när man är för gammal för vissa saker, men för ung för annat, till exempel att klubba. Många fritidsgårdar har stängt på sommaren, och dessutom åldersgräns på max 11 år. Men det finns några undantag, och Millie har flera förslag på roliga aktiviteter:

– Fritidsaktiviteter, åka och bada, göra saker aktivt i och med att folk ofta sitter inne med mobilen och så, det kan ju bli lite dåligt.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget