“Det låter trevligare att fly in i skogen och baka bröd”

Naturmiljöer lockar ungdomar på TikTok
Naturmiljöer lockar ungdomar på TikTok

Den nya trenden på sociala medier stavas cottagecore och är en längtan tillbaka till det gamla. En verklighetsflykt från digitaliseringen som leder till bullbak.

En tjock skiva bananbröd ligger uppskuren på en mönstrad porslinsassiett som balanserar på ett träräcke. Bredvid fatet står en fin, gammal tekopp och i bakgrunden syns en nyklippt gräsmatta. Bilden byts sedan plötsligt ut mot ett trädtäckt berg med små, lätta moln som rullar in. Resten av videon innehåller en guide till hur man bakar brödet, varvat med klipp på gulliga djur.

Personen bakom videon heter Lillie Elkins och kommer från Portland, Oregon i USA. Hon är en av flera som nyligen fått tusentals nya följare på sina sociala mediekonton, tack vare den trend som kallas “cottagecore”. Hon visar mig runt på sin bakgård över video, som står nästan helt täckt av prästkragar och en tunn dimma. Längre bort står några hästar och betar i sin inhägnad.

– Alla mina videos är filmade där jag bor, djuren i filmerna bor på min gård. Jag tror att folk kollar på mina videos så att de kan fly från sina riktiga liv en stund och få en paus från vardagen, säger hon.

Den som söker på cottagecore på sociala medier som TikTok eller Instagram kommer få upp hundratals liknande videos, alla filmade i lika idyllisk landsbygdsmiljö med pastellfärgade kamerafilter. Ofta är brödbakning eller växtplantering filmernas huvudsakliga fokus, gärna i gammaldags stugmiljö och med olika lantbruksdjur i bakgrunden. Ju mer ens hem liknar Elizabeth Bennets ur Jane Austens bok “Stolthet och fördom”, desto bättre.

För Elkins är det just det simpla i cottagecore som tilltalar henne. Ett liv utan fokus på teknologi känns både mjukare och lugnare.

– Det är nog fler än jag som tycker att samhället idag är väldigt komplext och ibland nästan överväldigande. Då låter det mycket trevligare att bara fly till en liten stuga mitt i skogen där man kan baka bröd och mysa med små djur, säger hon.

Likt många tidigare ungdomstrender är cottagecore en motreaktion på något som skaver i nutida kultur. Om den tidiga punken var ett svar på Margaret Thatchers konservativa Storbritannien, är cottagecore svaret på en den hyperdigitala urbana eran vi lever i idag. Att trenden fått en sådan stor följarskara just de senaste månaderna kan delvis också ha att göra med spelföretaget Nintendos lansering av deras senaste spel “Animal Crossing”, där målet med spelet är just att pyssla och fixa med saker i sitt hus och i sin trädgård.

Verklighetsflykten i sociala medier

Att komma undan från vardagen och drömma sig bort till landsbygden kan låta som ett välkomnat lugn, men om man inte är försiktig kan sociala medier lätt bli en form av verklighetsflykt.

– Sociala medier är ju designade för att stimulera och se till att du stannar kvar i appen så länge som möjligt, så att du exponeras för så mycket reklam som möjligt. Det är klart att om man utsätts för mycket stress i sin vardag kan det kännas bättre att fly in i en fantasivärld där man bara påtar i sin trädgård, men de problem man flyr från kvarstår, och kan leda till mer stress i slutändan, säger Giorgio Grossi, docent i medicinsk psykologi och beteendevetare på Stressmottagningen.

Med cottagecore tycker han sig dock kunna se några positiva aspekter som inte finns i andra former av verklighetsflykt.

– Det finns forskning på att naturmiljöer gör oss lugnare, ofta behandlar man stressjuka med att få vara utomhus och promenera i skogen, till exempel. Det är ingen fara om verklighetsflykten sker i små mängder, lite återhämtning mår vi bara bra av och är något vi alla behöver ibland, men det får inte gå ut över det man måste ta tag i i livet, säger han.

Elkins kan också se hur det lätt kan bli en slags verklighetsflykt att engagera sig allt för mycket i en trend som cottagecore. Hon tycker att det är en väldigt vacker subkultur, men att det självklart är nästan omöjligt att fly från tekniken.

– Jag vill inte att folk ska tro att jag lever helt isolerad i en liten stuga på landet, för jag kan jobba hemifrån enbart tack vare tekniken. Jag är rädd att vi som grupp skulle kunna bli för exkluderande och börja döma varandra bara för att någon inte är tillräckligt renlärig. Ingen kan helt komma undan teknologin idag, men det känns bra att kunna föreställa sig en värld där sociala medier och internet inte påverkar våra liv och våra känslor, säger hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget