Det här förbjuds på studentbalen

På söndag går balen för avgångseleverna från Wisbygymnasiet på Gotland av stapeln. Nytt för i år är regler från polisen gällande hur eleverna får ta sig dit.

Strax innan studenten varje år anordnas en bal i Visby för elever som går ut sista året på Wisbygymnasiet. En tradition som hängt med sedan länge är att eleverna transporteras från skolan till lokalen där balen ska ta plats genom en bilkortege.

Eleverna åker ofta i en bil utan tak och visar upp sig för åskådare som kommit för att se ett led av glada ungdomar, vackra klänningar och kostymer. Tidigare år har elever suttit på nackstödet för att få höjd och kunna visa upp sig - men nu förbjuds det av polisen på grund av olycksrisken.

Ebba Jacobsson är en av studenterna som påverkas av det nya beslutet.
Ebba Jacobsson är en av studenterna som påverkas av det nya beslutet.

Ebba Jacobsson, 18, är en av studenterna som påverkas av beslutet i år.

– Det känns jättetråkigt faktiskt, man har ju fått göra det alla andra år och det är något som jag och många andra sett fram emot. Dessutom kör bilarna extremt sakta så det känns onödigt, säger Jacobsson om den nya regeln.

Karin Lekander, biträdande rektor på Wisbygymnasiet, berättar att anledningen till beslutet baseras på en incident från föregående år. En elev hade då glidit av bilen efter en kraftigare inbromsning trots den låga hastigheten på 10-15km/h.

– Det är för elevernas säkerhet som beslutet tagits. Nu får de istället bygga upp något att sitta på i baksätet för att få höjd men måste fortfarande ha någon form av ryggstöd, säger Lekander.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget