Det fuskas mera

Prov. Foto: TT

Nu har teman till gymnasieelevernas nationella prov i engelska läckt.

För andra dagen i rad har det fuskats på nationella proven. Igår skrev vi om hur de nationella proven för åk 9 i engelska hade delats på sociala medier.

Nu har Skolverket skrivit att även de nationella proven i engelska som gymnasieelever ska skriva idag har läckt. Vilka teman man får välja att skriva sin text om är inte längre hemligt.

Alla skolor har fått ersättningsprov och det är rektorn som får välja om eleverna ska göra ersättningsprovet istället. Men då måste rektorn vara helt säker på att provet har läckt.

I dagens fall har Skolverket rekommenderat att fortsätta med det riktiga provet eftersom eleverna fortfarande behöver skriva en bra text på provdagen.

- Skolverket har tydliga föreskrifter om hur proven ska hanteras, men någonstans har det brustit och någon har lyckats komma över proven, säger Helena Messing Berg, pressekreterare på Skolverket, till Läget.

Skolverket säger på sin hemsida att fusk vid nationella prov har börjat bli ännu vanligare.

- Vi kan inte sitta stilla när sånt här händer, utan vi ska kolla på om vi kan göra föreskrifterna ännu tydligare, säger Helena.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget