Det dödliga våldet sjunker i åldrarna

De som dödar och de som dödas i den kriminella miljön blir allt yngre. De använder i högre utsträckning automatvapen och bor fortfarande hemma hos sina föräldrar. Detta visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

Rapport från Brå visar att det dödliga våldet sjunker i åldrarna.
Rapport från Brå visar att det dödliga våldet sjunker i åldrarna.

Idag rapporterar TT om att det dödliga våldet i kriminella miljöer sjunker i åldrarna. Detta visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Både de som dödas och de som dödar i kriminella miljöer är yngre idag än de varit tidigare.

Mellan åren 2014 och 2017 begicks en fjärdedel av det dödliga våldet i kriminella miljöer. Det handlar om kriminella nätverk, gäng, som hamnar i konflikt med varandra. Det dödliga våldet har ökat i vad Brå kallar stadsdels- och förortsbaserade nätverk.

– Och medlemmarna i den typen av nätverk är unga, säger Jonas Öberg, rapportförfattare och utredare vid Brå, till TT.

Enligt Brå:s rapport är medianåldern bland dödsoffer 28 år. Medianåldern för gärningsmännen är 25 år. Det tyder på allt yngre inblandade, då tidigare siffror varit 32,5 år för dödsoffer och 28 år för gärningsmän. En fjärdedel av offren var 23 år eller yngre. Av de som är inblandade i det dödliga våldet bor fler hemma hos sina föräldrar idag än tidigare.

Dessutom har antalet fall av dödligt våld i den kriminella miljön ökat. Mellan 2005 och 2012 rapporterades 84 fall. Mellan 2013 och 2017 ökade antalet till 132.

Man har också sett att automatvapen används oftare. Tidigare var det vanligast att använda kniv. Idag används automatvapen i en fjärdedel av våldsbrotten i den kriminella miljön. Dessutom sker brotten oftare utomhus i offentligheten.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget