Det colombianska folket når en ny nivå av solidaritet

Sedan en vecka tillbaka i Colombia marscherar folket på gatorna enade – samtliga har tappat tilltron till regeringen och är arga över hur de blir behandlade. Regeringens beslut om skattereformer är en av anledningarna, förslaget drogs tillbaka men colombianernas långa marsch fortsätter.

Colombianerna har tappat tilltron till den colombianska regeringen.
Colombianerna har tappat tilltron till den colombianska regeringen.

Situationen i Colombia är dramatisk, folket står enade och marscherar på gatorna tillsammans i protest mot regeringen. De har fått nog av att bli utnyttjade och deras starka sammanhållning innebär att de nått en ny nivå av solidaritet. Läget har varit i kontakt med författaren George Mario Quintero, colombian och boende i Medellín sedan 26 år tillbaka. Han berättar att i landet har det i historien rått en vi-och-dem-attityd på grund av mycket våld mellan politiska partier.

– Det colombianska folket har länge levt i en våldsam miljö vilket har gjort att man identifierar sig i olika klaner, snarare än att se sig som medborgare i ett samhälle. Nu har äntligen colombianerna svarat som ett enat folk.

Över hela landet pågår demonstrationer men de starkaste reaktionerna kommer från storstäderna Cali, Medellín och Bogotá. Anledningen är regeringens beslut om skattereformer som innebar försämringar för en redan hårt pressad medelklass, som dessutom fått det värre på grund av nedstängningar av anledning till coronapandemin. Regeringen drog tillbaka skattereformen men det colombianska folket är fortfarande rasande – de har inte dragit tillbaka sin marsch. Skattereformen skulle dragit ner på folks pensioner, med undantag för överklassen, vars beskattning skulle vara låg.

En polis kastar en distraktionsgranat i Cali, Colombia.
En polis kastar en distraktionsgranat i Cali, Colombia.

– Politiker är rädda för att hamna i konflikt med de rika. Vår president, Iván Duque Márquez, gick därför hårt mot medelklassen. Det kan inte folket acceptera och därför har de gett sig ut på gatorna, säger George Quintero.

Quintero berättar att regeringen uppmanat polisen att vara brutala.

– Därför har det blivit våldsamt, folk har dött och många har försvunnit. Duque sa till och med att han skulle kalla ut armén för att backa upp polisen, något som borgmästarna från både Cali och Medellín behövde stoppa.

George Quintero berättar att det var en stor demonstration i närheten av hans hus, i stadsdelen El Poblado, i lördags. Polisen hade gått in väldigt hårt för att få bort demonstranterna.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 26 år som Medellínbo. I förrgår var det första gången jag kände lukten av tårgas inne i mitt hus. Det är här Colombia befinner sig nu.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget