Det blir ljusare men för klimatet ser det mörk ut

Satsningarna på miljö- och klimatområdet blev inte vad regeringspartierna utlovade i valrörelsen, ”Högst anmärkningsvärt” tycker klimatexperten.

Företrädare för Moderaternas ungdomsförbund i Stockholm har förståelse för regeringen.

–Man kan inte ge allt till alla i detta läge, säger Noa Samenius.

SOMMAR I FJÄLLEN . Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har tidigare kritiserats för sin klimatpolitik. Såväl från oppositionen som klimatpolitiska rådet. När regeringen i måndags presenterade sin vårändringsbudget beskylldes den för att ha ”låga ambitioner” av världsnaturfonden WWF.

WWF gjorde en granskning av partiernas målsättningar i klimatfrågor inför valet. Där lovade de nuvarande regeringspartierna, Moderaterna och Liberalerna, satsningar på skydd och åtgärder av ”värdefull svensk natur”. 4 miljarder kronor respektive 8,8 miljarder kronor. När vårbudgeten i måndags presenterades såg siffrorna annorlunda ut. Endast drygt två miljarder kommer satsas på området.

Hur ser ungdomspartierna på budgeten

Ordföranden för moderata ungdomsförbundet i Stockholm, Noa Samenius, tror på en kompensation.

–Det behöver absolut göras mer. Men det är ett svårt ekonomiskt läge och jag tror att regeringen kommer kompensera för icke-gjorda satsningar senare under mandatperioden, säger han.

Klimatexperten talar ut

Politikerna håller inte vad dom lovar. En klimatpolitisk handlingsplan är ett krav, menar David Mjureke, senior klimatexpert vid WWF.

– Vi behöver se åtgärder för att minska utsläppen, och det nu. För att nämna några behöver se är mer fokus på hållbara transportmedel, minskad moms på grönsaker och ett förbud mot användning av fossila bränslen inom svensk industri.

När vårbudgeten presenterades i måndags blev David Mjureke besviken.

– Jag tycker det är högst anmärkningsvärt att det inte finns någon klimatsatsning speciellt eftersom det bara några veckor tidigare kom en mycket oroande rapport från IPCC. Politikerna är ur takt med vetenskapen.

Läget har sökt Liberalernas ungdomsförbud och inväntar kommentar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget