"Det är otroligt fint att de offrar sig för de som inte kan"

Martin Schibbye och Johan Persson.
Martin Schibbye och Johan Persson.

I efterdyningarna av mordet på journalisten Kim Wall har utsattheten inom journalistyrket flitigt diskuterats. Och det var ju inte särskilt länge sedan de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson tillfångatogs när de korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Anledningen? För att de med hjälp av penna, papper och kamera ville berätta sanningen om hur regimen begår övergrepp mot lokalbefolkningen i området. Som ett resultat av sitt mod fick de sitta fängslade i det ökända Kalityfängelset, dömda för terrorbrott.

Hade du kunnat göra samma sak?

– Jag hade inte vågat göra det. Men jag kan ju förstå hur Martin och Johan tänkte. Det är ju en bra story och viktigt att folk får veta vad som händer. Jag tycker att det är coolt, att de är riktigt coola, säger Neo.

Neo, 14 år. Eddie, 14 år.
Neo, 14 år. Eddie, 14 år.

– De gjorde ju moraliskt rätt, tycker jag. Ingen kan ju anklaga dem för att vara dumma liksom. De visste nog om riskerna men ville ändå berätta sanningen. Det behövs flera människor som är som dem. Det är otroligt fint att de offrade sig för de som inte kan, för befolkningen i det området liksom. Det är ju synd att journalister inte ska kunna göra sitt jobb utan att riskera livet, men det är ju det som gör yrket så ballt. Att man gång på gång offrar livet för andras skull, säger Sebastian.

Edvin, 15 år. Sebastian, 15 år.
Edvin, 15 år. Sebastian, 15 år.

Läget tipsar: De två kollegorna släppte år 2014 en bok, 438 dagar, som skildrar tiden innan, under och efter att allt gick åt skogen. Här kan du läsa mer om den.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget