Det är lätt att testa sig – men också att använda kondom

P-piller, p-stav och spiral. De alla skyddar mot graviditet, men ingen av dem skyddar mot könssjukdomar. Även fast det är allmän kunskap hos många slarvas det med kondom vid nya sexuella kontakter.
– Konsekvenserna tänker man inte så mycket på när man är 15, 16 år, säger barnmorskan Ylva Attermo Persson.

Odenplans ungdomsmottagning.
Odenplans ungdomsmottagning.

“Svartsjuka är inte romantiskt”. “Jag vill inte gå hem.” “Är min kropp normal?” Färgglada affischer med dessa och flera liknande budskap täcker anslagstavlan. Tystnaden i väntrummet bryts bara när namn blir uppropade och en stol skrapar mot golvet. Barnmorskan Ylva Attermo Persson jobbar här på Odenplans ungdomsmottagning. En stor del av hennes arbete är testning och behandling av könssjukdomar.

– Det är ett av våra ben, skulle man kunna säga, berättar hon.

Klamydia ökar

Den vanligaste könssjukdomen är klamydia, enligt Jerker Jonsson, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Sjukdomen hade som störst smitta 2007 och har sedan dess sjunkit i antal. Men 2022 bröts trenden.

– Inga dramatiska förändringar, men vi såg en liten uppgång, säger Jonsson. Han tror att det beror på att folk har börjat umgås mer igen efter pandemins slut.

Jerker Jonsson.
Jerker Jonsson.

Kondomen kommer inte på

Ylva Attermo Persson menar att ungdomar inte har så mycket kunskap om könssjukdomar som man skulle kunna tro, även fast informationen är lätt att få. På ungdomsmottagningen välkomnar de alla i årskurs 9 för att prata om bland annat könssjukdomar och informerar om att kondom är det enda preventivmedlet mot till exempel klamydia. Ändå fortsätter det spridas.

– Jag tror att det ligger i att man har ganska många sexuella kontakter när man är ung och vet att man ska använda kondom, men det är inte riktigt säkert att den kommer på i alla fall, säger Attermo Persson.

Det finns en rädsla för att det ska bli dålig stämning när det börjar pratas om skydd.

– Man vill inte riktigt säga till att “jag vill att du använder kondom”, berättar Attermo Persson. Man är rädd att betraktas som ofräsch av den andre. Attermo Persson säger att det är precis tvärtom; studier visar att den som blivit tillsagd att använda kondom tycker bättre om personen.

Ylva Attermo Persson.
Ylva Attermo Persson.

Uppskattat hemtest

Tjejer testar sig ofta på ungdomsmottagningen i samband med att preventivmedel ska förnyas, medan killarna fortsätter vara få i antal. Men hemtest är populärt bland båda, enligt Ylva Attermo Persson.

– Många testar sig hemma nu för att det är ett enkelt sätt.

Linnéa Rehnström, 21, har testat sig för klamydia via hemtest från 1177.

– Det är kanske inget jag gått och sagt till mina föräldrar. Men det är inget konstigt eller jobbigt att prata med kompisar om, säger hon.

Hon berättar att hon inte hade speciellt stor koll på sjukdomen innan hon testade sig första gången. På högstadiet tycker hon att man fick relativt okej med information.

– Budskapet att sex utan kondom kan ge smitta, gick fram. Sen har man väl ändå fått utbilda sig själv lite, säger Linnéa.

Hon tycker att det hade varit bra med mer information i gymnasiet.

– Man är fortfarande så liten i 8:an att man inte fattar det på riktigt.

Moa Modh, 22.
Moa Modh, 22.

Moa Modh, 22, har även hon beställt klamydiatest från 1177. Hon känner inte att det har funnits någon skam, hon har varit öppen med det.

– Jag kanske inte har sagt att “nu ska jag hem och testa mig för klamydia”. Eller det kanske jag visst har sagt, skrattar hon.

Moa önskar att hon hade fått lite mer generell information under skoltiden.

– Visst hade man kunnat ta reda på det själv, men det är lättare om man får kunskap genom skolan. Typ vad de olika sjukdomarna innebär och hur vanliga de är.

Lusten ska få finnas kvar

Ylva Attermo Persson upplever att ungdomarna lyssnar när hon uppmanar till testning efter oskyddat samlag. Samtidigt menar hon att det bästa vore såklart om man skyddade sig från början.

– Det är tråkigt, att den dagen man vill få barn så kan det vara något problem för att man har haft en infektion, säger hon.

– Men jag vill inte bara stå med pekpinne. Det blir mycket tänk, men jag vill inte ta bort lusten, avslutar Attermo Persson med att säga.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget