Det är ingen vanlig dag för det är förskolans dag

Rådande coronapandemi har fått allt fler att inse förskolans betydelse för ett fungerande samhälle. Förskolans viktiga arbete förtjänar att firas och idag uppmärksammas deras arbete extra.

Vanligtvis infaller förskolans dag den tredje torsdagen i maj. På grund av Kristi himmelsfärdsdag firas dagen detta år en vecka tidigare. Förskolans dag startades upp på 80-talet efter att man kraftigt byggt ut verksamheten. Dagen finns till för att uppmärksamma förskolans viktiga arbete och bidra till att verksamheten får de förutsättningar de behöver. Till en början var man tvungen att försvara varför det behövdes utbildade pedagoger för att ta hand om barn.

– Forskning visar att de tidiga åren är väldigt viktiga för barns utveckling, hälsa, inlärning och skolresultat, säger Veronica Persson, utredare på Lärarförbundet med fokus på förskolan.

Dagen firas lokalt på många olika sätt. I normala fall brukar förskolan bjuda in föräldrarna för att visa upp verksamheten men på grund av coronapandemin kan man i år inte genomföra det. Men barnen på förskolan firar dagen med roliga aktiviteter så som hinderbana, dans och mat utomhus.

– Vi vill uppmärksamma att förskollärarna ska ha de rätta förutsättningarna. Exempelvis tid för planering och reflektering samt inte för stora barngrupper, säger Veronica Persson.

I år firas förskolans dag den 14 maj.
I år firas förskolans dag den 14 maj.

Att förskolan har en samhällsbärande roll är idag tydligare än någonsin förr. Coronapandemin har fått oss att uppskatta något som vi tidigare kanske tagit lite för givet.

– Om förskolan inte fungerar stannar Sverige, säger Veronica Persson.

Förskolan har inte bara en stor betydelse för att resten av samhället ska fungera. Den fungerar även som en trygg plats för de barn som går där.

– Förskolan har varit den trygga punkten för barn där de kan fortsätta ha stimulerande och lärorika dagar, säger Veronica Persson.

På grund av coronapandemin har förskolan fått mer uppskattning än vanligt.

– Nu ser allmänheten hur viktigt det är. Vi hoppas att det fortsätter även efter coronapandemin, säger Veronica Persson.

Även om förskolan har uppmärksammats extra både under denna dag och rådande coronapandemi är deras arbete lika viktigt varje dag under året. Lärarförbundet arbetar för att alla förskollärare ska ha rätt förutsättningar att bedriva en stimulerande undervisning för barnen och därmed skapa en mer hållbar och likvärdig förskola.

Webbfråga Skulle du vilja jobba i förskolan?

Visa resultat
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget