"Den ryska rouletten av att träffa människor kommer försvinna”

Flera experter har under den senaste tiden bedömt att Storbritannien inte längre befinner sig i en pandemi. Enligt Dagens Nyheter har antalet nya fall sjunkit med 10 procent - bara under den senaste veckan.

Efter de flera nedstängningar och stränga restriktioner som rått i Storbritannien, bedömer nu experter att landet tagit sig ur pandemin. För de brittiska studenterna Emily Nicholson, 21 år, Maddy Clarke och Holly Haines, 20 år, har det inte varit lätt - men beskedet har väckt stort hopp om den framtida covid-situationen.

– Vi är definitivt över den värsta delen av det vilket är fantastiskt. Det ger oss hopp om att läget kommer återgå till det normala snart, säger Holly Haines.

Enligt statistik från National Health Service (NHS) har mer än 40 miljoner vaccinationer genomförts i England, där studenterna håller hus. Utöver den snabba vaccinationstakten, har de lättillgängliga snabbtesterna även tillfört en trygghet då det för de unga blivit en normaliserad rutin.

– Alla förväntas ta ett negativt test innan man ska ut och när proceduren är så enkel finns det en viss nivå av förtroende till att alla följer reglerna som i sin tur skapar en ökad trygghet, säger Emily Nicholson.

Holly Haines, 20 år.
Holly Haines, 20 år.
Maddy Clarke, 20 år.
Maddy Clarke, 20 år.
Emily Nicholson, 21 år.
Emily Nicholson, 21 år.

Under en lång tid har pandemin ställt till det för studenterna. Besök till biblioteket har varit förbjudna, vilket försvårat tillgängligheten av inlärningsmaterialet. Dessutom har utbildning och boende kostat lika mycket, trots att undervisningen endast skett på distans det senaste året. Men att inte kunna träffa vänner och familj har varit svårast.

– Jag gick förbi min mormor för att lämna lite mjölk och hon bad mig att komma in och hälsa, men jag kunde inte det och det kändes jobbigt, säger Maddy Clarke.

Testerna delas ut gratis vid apotek och universitet.
Testerna delas ut gratis vid apotek och universitet.
Kitet är enkelt att använda, tycker studenterna.
Kitet är enkelt att använda, tycker studenterna.

Men tanken om att man snart inte behöver tänka på att riskera sitt liv varje gång man träffar någon är en stor lättnad.

– För min tredje termin i min utbildning förväntas vi återgå till vanlig undervisning och med tanke på det nya beskedet känns det som att nervositeten och den ryska rouletten av att träffa människor kommer försvinna, säger Emily Nicholson.

Den 21 juni öppnar alla nattklubbar i England, något tjejerna är väl förberedda inför.

– Vi har redan bokat biljetter inför öppningen. Det var 15 månader sen vi sist gick ut och festade så det här är stort för oss, säger Maddy Clarke.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget