Den misstänkte mördaren sprang tillbaka till den brinnande lägenheten – hade glömt bilnycklarna

Foto: Henrik Montgomery/TT

Den 25 januari i år blev en 76-årig man bragd om livet, genom i det närmsta tortyrliknande metoder, i sitt eget hem av en 52-årig bekant.

Enligt stämningsansökan är det en misshandel och förlopp som påstås ha varit ”utdraget, tio-tals minuter” och orsakat den 76-årige mannen omfattande sårskador och skador på såväl skallbenet som hjärnan. Rapporten från den rättsmedicinska obduktionen styrker ”att annan person tagit NN av daga samt att ett massivt våld använts..”, enligt stämningsansökan.

Efter att 76-åringen dött har den misstänkte 52-åringen försökt tända eld på bostaden innan han lämnar den. Han lämnar därefter lägenheten men återvänder snart igen. ”Jag tror att han hade glömt sina bilnycklar”, säger kammaråklagare Fredrik Beijar till Södermanlands Nyheter. Väl inne i 76-åringens bostad blir 52-åringen medvetslös på grund av brandröken och brandgaserna.

Räddningstjänst larmas till platsen då elden lett till rökspridning som drabbade andra boende i fastigheten. Räddningstjänsten finner då den misstänkte medvetslös men vid liv och den 76-årige mannen död.

52-åringen vårdades ett tag och hölls nedsövd på Nyköpings lasarett, och har senare i förhör medgett att han har orsakat 76-åringens död. Motivet är dock inte helt säkerställt.

Kammaråklagare Fredrik Beijar yrkar på att den misstänkte ska dömas för mord och grov mordbrand.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget