Demonstration utanför Ryska ambassaden

Under onsdagseftermiddagen hölls en demonstration mot invasionen av Ukraina utanför Rysslands ambassad. Bland talespersonerna fanns Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet håller tal utanför Ryska ambassaden i Stockholm.
Bild: Läget
Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet håller tal utanför Ryska ambassaden i Stockholm. Bild: Läget

”Stoppa kriget i Ukraina! Stoppa kriget i Ukraina” ljöd demonstranter efter tal av politiska representanter från Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna. Bland talespersonerna märktes också förbundsordförande Veronica Magnusson från Vision, Max Girnyk från Nordic Ukraine Forum och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert som under sitt tal betonade hur viktigt det är med tillförlitlighet om rapporteringen kring kriget.

Läget tog del av Ulrika Hyllerts åsikter om hur desinformation och propaganda når i synnerhet väldigt unga människor på sociala medier som exempelvis TikTok.

— Det är ett generellt problem och självklart ställs det på sin spets när det handlar om krig. Det är någonting som en själv alltid bör arbeta med för att både se igenom, men också att de digitala plattformarna själva behöver ta ett stort ansvar för att stävja desinformation och propaganda.

Ulrika menar också på att desinformationen på sociala medier har haft olika inverkan på länder sinsemellan på grund av de digitala plattformarnas ojämlika hantering av innehållet.

— Många av de digitala plattformarna gör skillnad mellan olika länder i hur de engagerar sig för att plocka bort problematiskt material. Jämfört med Sverige finns länder där propaganda har fått spridas utan bortplockningar. Filippinerna är ett sånt exempel där sociala medier har varit oerhört problematiska, där man har kunnat sprida propaganda från staten för att bland annat hetsa mot journalister.

Merparten av deltagarna i dagens demonstration tillhör den äldre åldersgruppen. Hur kan Journalistförbundet engagera unga att organisera sig lika starkt mot kriget?

— De demonstranter som är här i dag representerar inte alla krigsmotståndare. Flera av de kanske också är pensionärer och har möjlighet att delta. Det anser även de som har arbetsplatser i närheten. Att samlas fysiskt på det här sättet är inte självklart att man kan göra på dagtid varje vardag i veckan. Det finns ett stort engagemang kring globala frågor och fred bland unga personer digitalt.

Under talet sa du att det bör upprättas stöd så att även ryska journalister ska kunna motsätta sig kriget utan att riskera fängelse eller repressalier. Vad gör Journalistförbundet för att förverkliga något sådant?

— Det som vi kan göra är som vi har gjort idag. Nu har vi stått utanför ryska ambassaden och tagit upp de här frågorna. Journalistförbundet har dessutom skickat brev till ambassaden och även tagit upp med svenska politiker att de bör göra det möjligt att ta emot journalister i exil, så att de kan arbeta som oberoende journalister utanför Ryssland och att få både stöd att göra det och få stanna och arbeta ifrån Sverige.

Demonstrationen hölls i godartad stämning, men polisen var ändå på plats för att säkerhetskälla tryggheten.

Flyglappar och banderoller prydde fältet utanför Ryska ambassaden där demonstrationen ägde rum.
Bild: Läget
Flyglappar och banderoller prydde fältet utanför Ryska ambassaden där demonstrationen ägde rum. Bild: Läget
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget