Demonstranter utanför Stockholms tingsrätt

Rättegången mot Hamid Noury avslutas på onsdag. Demonstranter har samlats utanför Stockholms tingsrätt för att kräva Hamid Nourys livstidsstraff.

Behriuz Arjang är en av deltagarna i demonstrationen.
Behriuz Arjang är en av deltagarna i demonstrationen.

Behruiz Arjang står och delar ut flygblad utanför Stockholms tingsrätt. Han demonstrerar för att Hamid Noury ska straffas och få konsekvenser för sina handlingar som skedde år 1988. De som samlas är anhöriga till offren.

— Han gjorde brott mot mänskligheten, nu tycker jag han ska sitta på livstid, säger han.

Hamid Noury arresterades 9 november på Arlanda flygplats efter ett tips från en advokatbyrå vid namn McCue&Partners. Hamid Noury är åtalad för bland annat folkrättsbrott och mord.

Den åklagade ska ha under perioden 30 juni 1988 till 16 augusti 1988 som bland annat assistent till biträdande åklagaren berövat livet av ett stort antal fångar som tillhörde eller sympatiserade med den politiska organisationen Iranska Folkets Muhajedin. Han ska dessutom ha utsett vilka som skulle dödas och utsatt fångarna för tortyr eller tortyrliknande metoder. Hamid Noury ska alltså ha brutit mot Artikel 3 i Genévekonventionen IV. Han anklagas dessutom för medhjälp till mord.

Den iranska Folkets Muhajedin kämpade under 1980-talet för demokrati och hade en marxistisk ideologi, enligt en artikel från France 24.

Bilder från demonstrationen.
Bilder från demonstrationen.

— Det finns en video när hon spelar gitarr. Hon var bara 14 år. Nu är hon död, säger en demonstrant i förbifarten till Läget om en ung kvinna på ett plakat uppsatt på ett staket utanför tingsrätten.

Det är många målsägande i fallet och rättegången väntas vara över den 3 maj 2022.

Mina Labady, en kvinna som 1988 satt fängslad i ett år i ett iransk fängelse och har en man som blev dödad i fängelset har medverkat i rättegången. När han dog blev hon ensamstående mamma med tre små barn.

— Jag satt ensam i en cell med en nyfödd, säger hon till Läget.

Hon tycker att det är bra att det sker en rättegång och att allt får ett avslut men att detta bara är början.

— Fler politiker ska stå till svars, framförallt den iranska presidenten, Ali Khamenei, uppger hon.

Fateh Mardukh var också en politisk fånge i 4 år för sina vänstersympatier i Iran under 1980-talet. Han har nu bott i Sverige i 30 år. Han har följt rättegången sen den började i Augusti 2021.

— Det känns jättebra, åklagaren har yrkat om livsstid, säger han.

Åklagaren yrkar också i stämningsansökan att Hamid Noury ska utvisas ur landet med förbud att återvända.

Bilder från demonstrationen.
Bilder från demonstrationen.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget