De skolkar för att jobba

CSN:s alarmerande siffror från 2019 visar att 8,5 procent av svenska gymnasieungdomar fick sitt studiebidrag indraget förra läsåret. Solveig och Josefin är två av dessa 27 800 elever. De skolkar ungefär en dag i veckan för att kunna jobba.

Solveig och Josefin skolkar för att kunna jobba. De har hög frånvaro i skolan och får därför inget CSN.
Solveig och Josefin skolkar för att kunna jobba. De har hög frånvaro i skolan och får därför inget CSN.

Riksdagen röstar den 25 april om förslaget att införa ordningsbetyg i svenska grund-och gymnasieskolor. Ordningsbetygen ska inte bara innehålla regler för uppförande utan också för närvaro. Allt fler gymnasieelever i landet får indraget studiebidrag på grund av hög frånvaro enligt siffror från CSN. Skolinspektionens nationella kartläggning från 2016 redovisar flertalet anledningar till den ökade frånvaron och menar att sociala faktorer som kompisar, mobbing och hemliv spelar störst roll. Vi på Läget har pratat med två elever som har fått indraget studiebidrag av en helt annan anledning än ogiltig frånvaro. Solveig och Josefin jobbar deltid under gymnasiet.

Solveig är 17 år och går andra året på ett gymnasium i Göteborg. Hon har precis blivit återbetalningsskyldig till CSN. Anledningen till frånvaron är för att hon jobbar i en glasskiosk och som modell.

– Jag visste inte hur mycket frånvaro jag kan ha för att få behålla bidraget på 1250 kronor. Men tydligen har jag varit borta för mycket, säger Solveig.

Josefin är 16 år och går första året på Hvilans gymnasium i Stockholm. Hon jobbar deltid som modell i Stockholm och är borta från skolbänken mycket.

– Det funkar egentligen inte att jobba och samtidigt gå i skolan, även om jag har snackat med mina lärare och min rektor. Jag går Natur-Natur. Matte och kemi är jobbigast att missa. Jag vill fortsätta att gå i gymnasiet men jag vill inte hellre sluta jobba. Studiebidraget blev indraget men det gör ingenting eftersom att jag jobbar, säger hon.

Josefin är orolig över frånvaron i skolan. Men den handlar inte om indraget studiebidrag, utan om att missa lektioner och genomgångar.

– Det är jättejobbigt att plugga ikapp vissa ämnen på distans för att jag har missat en genomgång på lektionen. Egentligen är det ju inte skolk, men det räknas som ogiltig frånvaro enligt CSN, säger Josefin.

Enligt CSN inkluderar ogiltig frånvaro inte bara skolk. Om du åker på semester utan att få den godkänd av skolan eller kommer sent till första lektionen kan det också göra att du från ditt bidrag indraget. Det räcker med att endast ha fyra timmars ogiltig frånvaro för att du ska få mindre i bidrag.

Om du har ogiltig frånvaro men ändå har fått pengar kan du precis som Josefin och Solveig bli återbetalningsskyldig. Är du myndig och inte betalar tillbaka pengarna riskerar du att hamna hos kronofogden (källa: CSN).

Ämnen i artikeln
CSN
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget