"De försökte kompensera två veckors lön med 18 euro"

Nikita Söderling är bosatt i Barcelona och har arbetat på flera svenska callcenters.
Nikita Söderling är bosatt i Barcelona och har arbetat på flera svenska callcenters.

Press, osäkerhet och ett brutet anställningsavtal. Nikita Söderling berättar hur det är att vara anställd som telefonförsäljare på ett svenskt callcenter i Barcelona.

– Arbetsgivarna är väldigt bra på att sälja in sin arbetsplats och lovar ofta för mycket, säger hon.

Under vintern 2018 rapporterade Expressen om svenska ungdomar som luras in i Barcelonas värld av droger och alkohol. Genom svenska teleföretag baserade i den spanska storstaden lockas ungdomar dit för att arbeta som telefonförsäljare.

Nikita Söderling, 21, bor och arbetar i Barcelona sedan flera år tillbaka. Göteborgaren har lång erfarenhet som telefonförsäljare på svenska företag i Barcelona, i alla fall med branschens mått mätt.

– Jag tror många svenskar, speciellt unga blir lockade av Barcelona för det är en stad som har allt. Strand, natur, fest och storstadsliv, säger hon.

Men att arbeta i Barcelona är inte bara en fest. Nikita vittnar om arbetsplatser med orimliga säljmål, anställningsavtal som bryts och ungdomar som avskedas på rutin.

– Eftersom callcenterjobben ofta är sälj-jobb är arbetsgivarna väldigt bra på att sälja in sin arbetsplats och lova väldigt mycket, säger hon.

Nikita berättar att inget callcenter hon arbetat på har hållit vad de lovat. På en av arbetsplatserna blev hon avskedad utan förvarning och tvingades gå på dagen. Men anställningsavtalet hon skrivit på lovade två veckors uppsägningstid.

– De försökte kompensera två veckors lön med 18 euro.

Många unga svenskar väljer att flytta till Barcelona efter studenten. Trots flera motgångar i sitt spanska arbetsliv förstår Nikita varför.

– Jag skulle kunna prata hela dagen om allt jag älskar med Barcelona men det bästa med att bo här är nog att vakna upp och se solen, det är det jag skulle sakna mest om jag flyttade tillbaka till Sverige, säger hon.

Men Nikita Söderling höjer också ett varningens finger.

– Plötsligt kan man förlora jobbet eller boendet och då har man ofta ingen familj här som kan hjälpa en.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget