De fick gå på konsert - utan restriktioner

I helgen samlades tusentals människor för att gå på konsert i Liverpool. De behövde inte ha munskydd eller hålla avstånd. Konserten hölls för att undersöka smittspridning.

– Det kändes väldigt främmande, berättar Christy Cottier.

Från söndagens konsert i Liverpool. Blossoms spelar inför tusentals människor.
Från söndagens konsert i Liverpool. Blossoms spelar inför tusentals människor.

Under söndagen den 2 maj samlades 5000 personer i Sefton park i Liverpool. De fick gå på livekonsert utan munskydd eller social distansering.

Konserten är ett pilotprojekt för att undersöka smittspridning och publiken testades innan och efter konserten. De ska sedan testas igen om några dagar. Liknande experiment har genomförts runt om i Europa och hittills har projekten varit framgångsrika.

I slutet av konserten tackar de publiken för att ha varit med i projektet.
I slutet av konserten tackar de publiken för att ha varit med i projektet.

Läget har pratat med Christy Cottier, 18, och Niamh Rafferty, 21, som var på plats under konserten. Båda lyssnar mycket på Blossoms och var snabba med att boka biljetter när de läste om eventet på bandets Twitter.

– Jag älskar Blossoms och skulle ha sett dem i fjol, berättar Niamh.

För att komma in krävdes ett negativt covidtest. Men efter biljettkontrollen fanns inga restriktioner.

– Det kändes surrealistiskt. Jag skulle möta några vänner men gick runt ett tag och bara tog in hur det var att stå bland så många människor för första gången på ett år, berättar Christy.

Efter att Christy mött upp sina vänner gick de in i tältet där konserten ägde rum. Blossoms öppnade till tonerna av “Your Girlfriend”. Publiken var tätt packad och flera satt på varandras axlar. När de första bastonerna klingade vrålade alla av glädje.

– Stämningen var fantastisk, alla kramades, sjöng, dansade och njöt av livet, berättar Niamh

Trots att Blossoms är en stor favorit hos Christy var musiken inte det bästa med konserten.

– Det bästa var att stå bland främlingar, med armarna runt varandra, som att ett dödligt virus aldrig svept över världen, säger Christy.

 Bandet the Lathums står på scen.
Bandet the Lathums står på scen.

När konserten var slut och ölen uppdrucken var det dags att komma tillbaka till verkligheten. Utanför festivalområdet stod shuttlebussar uppradade, de skulle ta publiken tillbaka till Liverpool city. På bussen behövde alla bära munskydd och hålla avstånd.

– Det var sorgligt att lämna konserten. Samtidigt kändes det hoppfullt att man en dag kommer få uppleva det här igen, säger Niamh.

Mer från Läget