Sverige behöver minska sina koldioxidutsläpp med över 20 procent – bara i år – för att uppnå sin del av Parisavtalet. Det visar en ny rapport från WWF. I veckan utför aktivistgruppen Extinction Rebellion aktioner runtom i Stockholm för att uppmärksamma klimatkrisen, i hopp om en förändring.
”Solid as a rock,
rooted as a tree.
We are here, standing strong,
in our rightful place.”
Sången är en klassisk kampsång. Den sjungs av en grupp människor som i centrala Stockholm blockerar ett övergångsställe. Gruppen heter Extinction Rebellion, som under veckan genomför ett antal aktioner under namnet ”Fossilupproret”, för att protestera mot de 30 miljarder kronor i subventioner som läggs på fossila bränslen i Sverige.
På onsdagen genomförs en så kallad ”swarming”, det vill säga en kortare vägblockad där en grupp människor ställer sig vid ett övergångsställe och hindrar bilar från att köra förbi.
Dagens aktion är över på bara ett par minuter, men inom loppet av den tiden hinner en förbipasserande ropa ”Ni borde skämmas!” till aktivisterna. Polisen är även snabbt på plats, och informerar lugnt aktivisterna om att det de gör är olagligt.
Civil olydnad för att få folk att lyssna
Visst är det olagligt, att blockera vägar och på andra sätt störa den civila ordningen. De som deltar i aktionerna riskerar att få böter eller till och med fängelse. Men att störa ordningen är exakt vad Extinction Rebellion vill.
– Det kallas för civil olydnad. Lagliga demonstrationer har inte funkat för att politikerna ska vakna upp och göra något åt klimatkrisen. Därför måste vi göra sånt här, avbryta business as usual, för att väcka uppmärksamhet i den här extremt viktiga frågan, säger Zebulon, 18 och aktiv i Extinction Rebellion.
Zebulon, 18, säger att civil olydnad är nödvändigt för att ge uppmärksamhet åt klimatkrisen.
Foto: Sara Schwartz Wiman
Zebulon har varit med i Extinction Rebellion sedan augusti, men oroat sig för klimatet betydligt längre. Efter att han insett att förändringar i hans personliga livsstil inte räckte till, gick han med i Extinction Rebellion. Sedan dess har han blivit gripen för sin aktivism, men han säger att det får det vara värt.
– Vi gör inte det här för att vi tycker att det är roligt att bryta mot lagen. De personliga konsekvenserna, att få böter eller hamna i rättegång, är inte roliga för oss. Men de konsekvenserna är betydligt mindre än klimatkrisens konsekvenser.
Har fungerat tidigare
Ester, 19, deltar också i dagens swarming. Hon har varit aktiv i Extinction Rebellion i tre år, efter att ha känt att hon måste rikta sin allvarliga klimatångest någonstans. Hon påminner om att civil olydnad har fungerat tidigare i historien för att pådriva förändring.
– Både medborgarrättsrörelsen och suffragetterna använde sig av civil olydnad, och här i Stockholm hade vi almstriden på 70-talet som ledde till att almarna i Kungsträdgården fick stå kvar. När vi gör det här skapas det en debatt.
– Vi får folk att tänka: ”Varför gör de det här? Varför stör de mig och varför utsätter de sig själva för såna risker?” Då ska de förhoppningsvis inse att något är fel, säger hon.
Ester, 19 år. ”Jag känner att jag måste göra allt jag kan för att få politikerna att bry sig om vår framtid”
Foto: Sara Schwartz Wiman
Fredliga aktioner med ett syfte
Extinction Rebellion är tydliga med att deras aktioner är fredliga. Ingen ska komma till skada, och under swarmings eller vägblockader avbryter gruppen om det kommer räddningsfordon som ambulanser och brandbilar.
Förutom blockader av vägar utför gruppen andra typer av aktioner, som till exempel ockupationer av platser eller byggnader. De har även blivit uppmärksammade för att limma sig fast på landningsbanor, senast nu i höstas i Sverige.
Syftet med aktionerna är det samma, oavsett vilken typ av aktion som genomförs. Att väcka uppmärksamhet om klimatkrisen och kräva förändring.
Onsdagsförmiddagens swarming är över. Gruppen samlas i några minuter, för att prata med varandra och ett litet antal reportrar på plats. Efter ett tag är det dags att gå vidare. Fler aktioner är planerade, och dagen har bara börjat.
En del av Extinction Rebellion under en av onsdagens ”swarmings”.
Foto: Sara Schwartz Wiman
Om Extinction Rebellion
Extinction Rebellion skapades i Storbritannien hösten 2018, efter att många människor samlades utanför det brittiska parlamentet för att deklarera uppror mot sin regering med anledning av klimatkrisen. Den svenska grenen av rörelsen uppstod bara några veckor senare, och Extinction Rebellion är idag aktiva på flera platser i världen.
Rörelsen har tre krav. Det första är att de folkvalda ska tala klarspråk om klimatkrisen. Det andra är att de ska agera nu. Slutligen vill de att regeringen ska införa ett särskilt medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.