Enligt Internetstiftelsen är ointresse det främsta skälet till att vissa inte använder internet. 65 procent av icke-användarna frågar andra personer om hjälp för att kunna handskas med dagens teknik och internet. De senaste åren har det skett stora förändringar för de äldre. Hälften av alla personer över 75 år använder internet och en tredjedel är dagliga användare. Coronapandemin får många äldre som tillhör riskgruppen att stanna hemma och då märks helt plötsligt behovet av digital teknik på en helt ny nivå.
De äldre har nytta av digital teknik i karantän

Över 1,6 miljoner människor tillhör riskgruppen 70-plus i den rådande coronapandemin. Flera av de sitter i frivillig karantän och handlar därför sin mat online och umgås med vänner via videosamtal. Den ökade användningen av digital teknik underlättar i coronatider och skapar nya möjligheter i framtiden för de äldre.

Pensionärerna Lennart Eriksson, 87 år och Kerstin Wadman Eriksson, 84 år bor tillsammans i ett radhus i Kalmar med en stor trädgård som vetter mot ett skogsparti. Båda två har frivilligt satt sig i karantän i hemmet och berättar att det var ett naturligt val utifrån rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.
– Vi tänker att det är naturligt att följa rekommendationerna när vi vet om riskerna. Man vill ju vara rädd om både sin egna och andras hälsa, säger Kerstin Wadman Eriksson.
Hon känner sig oroad över hur länge coronapandemin ska pågå och hur framtiden kommer att påverkas. Lennart Eriksson vill däremot understryka att vardagslivet för paret ännu inte har påverkats negativt. Han berättar att det känns skönt att de har varandra och att deras förutsättningar för att stanna hemma är goda.
– Vi håller på mycket med trädgården, rensar och gör i ordning. Jag häller ut gödning och sår, säger Kerstin Wadman Eriksson.

Att vara digitalt uppdaterad
Lennart Eriksson förklarar att paret handlar sina livsmedel på distans och att kunskapen som det har givit dem kommer vara användbar såväl under coronapandemin som i framtiden. Till exempel om någon skulle bli sjuk eller inte kunna ta sig till affären som vanligt.
– Den digitala kunskapen är värdefull att ha tillgång till. Jag håller på med olika projekt som nu bedrivs på distans via möten i videoverktyget Zoom. Sedan har vi kontakt med vår son John på Skype som en daglig rutin eftersom han bor i Rotterdam, säger Lennart Eriksson.
– Jag skriver ofta E-mail eller sms till flera av mina släktingar och goda vänner. Det funkar väldigt bra eftersom jag hör så dåligt, berättar Kerstin Wadman Eriksson.
Drygt 400 000 personer över 65 år lever idag i digitalt utanförskap enligt Internetstiftelsens rapport från 2017. Andra studier från Örebros universitet visar att äldre personers inställning till teknik förändras efter att de har fått testa att använda den. Utbildning i och användning av dator och internet kan minska ensamheten bland äldre, eftersom kunskapen ökar deras självständighet, delaktighet och trygghet. Detta är något som troligtvis alla, inte minst 70-plussare är i behov av under coronapandemin som kräver social isolering.

Lars Larsson, 93 år och Carin Larsson, 83 år bor tillsammans i en villa i Vena utanför Hultsfred. Trots deras ålder och Carin Larssons cancersjukdom tar de sig båda ut på dagliga promenader i omkring en och en halv timme för att få frisk luft och motion. Dem sitter i frivillig karantän och ägnar dagarna åt att städa, baka, läsa och titta på TV.
– Vi blir på sätt och vis isolerade eftersom vi varken kan åka och handla eller ägna åt oss nöjen som att gå på teater och konserter som vi gjorde tidigare, men vi har att göra här hemma, säger Lars Larsson.
Precis som Lennart Eriksson och Kerstin Wadman Eriksson, handlar Lars Larsson och Carin Larsson sin mat via internet. Vena är ett litet samhälle utan tillgång till livsmedelsbutik eller andra affärer, men Lars Larsson har upptäckt att mycket går att beställa online. Dessutom bor Carin Larssons brors barnbarn i närheten som brukar springa ärenden åt dem när det behövs.
– För dem i vår ålder som kan använda sig av datorn och internet är det verkligen gynnsamt i dessa coronatider. Jag tycker det är bra att vissa blir tvingade till att lära sig så att de hänger med i utvecklingen, säger Lars Larsson.
Nyckel till att undvika depression
Den vanligaste psykiska sjukdomen i hög ålder är depression, som kan innebära en starkt försämrad livskvalité och ökad risk för att dö i förtid. Bland flera av riskfaktorerna för depression finns ensamhet, medan skyddsfaktorerna är känsla av delaktighet och social stimulans. Den digitala kompetensen är en förutsättning för delaktigheten bland äldre.
Lars Larsson är en aktiv användare av Facebook och spenderar mycket av sin tid framför en iPad för att lära sig nya funktioner och kunna delta i kommunikationen mellan släktingarna som finns runt om i Sverige. Han är bland annat medlem i en privat familjegrupp på Facebook där han lägger ut bilder och delar med sig av vardagen i Vena.











