Dataspelsbranschen vinnare i krisen

Liksom alla andra branscher påverkas dataspelsindustrin av coronakrisen, men den har goda förutsättningar att klara sig bra. Spelandet skjuter i höjden när allt fler stannar hemma och WHO uppmanar nu till gaming.

WHO uppmanar spelande för att hålla social distans.
WHO uppmanar spelande för att hålla social distans.

Världshälsoorganisationen, WHO, har tidigare klassat datorspelsberoende som en psykisk sjukdom. Nu uppmanar istället Ray Chambers, WHO:s ambassadör för global strategi, spelande för att hålla social distans. Spelbolagen kan i stor utsträckning fortsätta med sina verksamheter på distans. David Polfeldt, vd för spelbolaget Massive Entertainment, har 650 anställda som nu jobbar hemifrån.

– Det fungerar hur bra som helst för vi kan virtualisera hela vår verksamhet. Vi kan producera, marknadsföra och distribuera virtuellt och folk kan uppleva våra produkter helt virtuellt. På ett sätt är det som att vi har tagit ett kliv upp i en digital stratosfär och det har fungerat förvånansvärt bra, säger David Polfeldt till SVT.

Sociala möjligheter

Ett av spelen som har blivit populärt under coronakrisen är den senaste versionen av Nintendos klassiker Animal Crossing. Spelet släpptes i slutet av mars och slog snabbt Nintendo Switch försäljningsrekord. Animal Crossing är ett simulatorspel där spelaren bygger upp ett liv i en småstad. I den nya versionen, New Horizons, finns möjligheten att besöka andra spelares städer online. Det öppnar upp för nya sätt att umgås och till och med anordna event. Bland annat bröllop som annars skulle ställts in har hållits i Animal Crossing där gästerna varit med virtuellt, enligt Washington Post.

Amy Bayliss är en av dem som streamar på Twitch när hon spelar. Hon säger till BBC News att hon har upplevt en explosionsartad ökning av antalet följare den senaste tiden och att de interagerar i högre grad än tidigare.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget