Därför har unga intagna rätt till mobil

Efter att en 17-årig morddömd pojke fritagits förra veckan, har en utredning som ser över mobil- och internetanvändning på ungdomshem tillsatts. Den nuvarande lagstiftningen gör det dock svårt att begränsa rätten till mobiltelefoner.

“Lagstiftningen är inriktad på den unges rättigheter”, säger Michael Tärnfalk, lektor i socialt arbete vid Uppsala universitet.

Enligt lag har ungdomarna som vårdas där rätt att använda elektroniska kommunikationstjänster såsom mobiler.
Enligt lag har ungdomarna som vårdas där rätt att använda elektroniska kommunikationstjänster såsom mobiler.

Fritagningen av den morddömde pojken misstänkts ha planerats via en mobiltelefon - inne på det ungdomshem som pojken själv var intagen på.

Enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga; LVU, så har de intagna på ungdomshem dock rätt att använda mobiltelefon med internetanslutning.

– Lagen är utformad så att omhändertagna barn och unga ska ha samma rättigheter som andra barn, säger Michael Tärnfalk till TT.

Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga

Många av de barn som omhändertas enligt LVU har placerats på ungdomshem på grund vårdskäl såsom missbruk eller destruktiv hemmiljö. Att frånta dem rätten till mobilanvändande skulle därför bli en form av kollektiv bestraffning, menar Sofia Enell, lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet.

Under 2010-2012 gjorde Enell en studie om unga placerade på ungdomshem - där de inte fick använda internet. Hon märkte då tydliga konsekvenser för de ungas relationer.

– Det blev svårt att upprätthålla relationer som finns och kan vara viktiga för ungdomarna efteråt, berättar hon för TT.

Kolliderande intressen

Samtidigt menar Michael Tärnfalk att det ibland finns kolliderande intressen att ta hänsyn till. När det gäller unga som är dömda för allvarliga brott behöver man både ha med barnets situation - och samhällskyddsaspekten - i beräkningen. Han poängterar även att det nu finns en större andel unga brottslingar som kan klassas som samhällsfarliga, vilket dagens lagstiftning inte är anpassad för.

– Vi har fått en kriminalitet som vi inte har byggt systemen för, säger han till TT

Utredningen som ser över mobil- och internetanvändningen på svenska ungdomshem förväntas vara klar i september.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget