Därför blir det demonstrationer i Ryssland imorgon

Imorgon den 21 april 2021 kl.19:00 lokal tid förväntas flera hundratals personer demonstrera över hela Ryssland. Bland dessa befinner sig Zhenya Koreneva som följer oppositionsledaren Navalnyjs direktiv.

Demonstranter den 31 januari mot fängslandet av Navalnyj.
Demonstranter den 31 januari mot fängslandet av Navalnyj.

Läget i Ryssland är spänt. Putin har ändrat landets konstitution och får nu styra landet till år 2036. Ryssland har 150 000 ryska soldater vid gränsen till Ukraina. Tjeckien utvisar en stor mängd ryssar som de anklagar för spioneri. Och den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppges vara i en akut hälsorisk.

I detta läge uppmanar oppositionsledaren Navalnyj och hans kollegor till en landstäckande demonstration. Den ryska åklagarmyndigheten vill deklarera antikorruptionsorganisationen FBK som en extremistisk organisation. Kollegorna Ivan Zjdanov och Leonid Valkov menar i ett pressmeddelande att om regeringen lyckas med det är detta slutet på oppositionen mot Putin. I Ryssland kan medlemmar i en extremistisk organisation nämligen straffas med fängelse.

- Händelserna rör sig för fort och för dåligt. Vi har inte råd att vänta längre. Extrema situationer kräver extrema lösningar. Nu kallar vi till en protest, säger FBK:s Ivan Zjdanov i söndagens videomeddelande.

Just nu har över 460 000 anmält sig att delta på demonstrationerna och fler väntas komma. En av dem är Zjenya Korenjeva, 31 år, från St. Petersburg. Hon har medverkat i olika demonstrationer för mänskliga rättigheter och miljöfrågor sen hon var 20 år gammal.

- De flesta ryssar tittar bara passivt på händelserna just nu, eftersom vanan att agera gemensamt, ställa krav och delta i politiska frågor är ny för många av oss, berättar Zjenya.

Zjenia medverkade också på förra demonstrationen mot oppositionsledarens fängsling den 23 januari 2021. Hon var en av över 5000 demonstranter som arresterades den dagen. Statsvetaren Ekaterina Shulman menar att framförallt generationen mellan 25–35 år deltog. Däremot rapporterades det att 300 ungdomar under 18 år arresterades på den protesten. Om morgondagens demonstration kommer att se likadan ut återstår att se.

- Vi vet inte vad som kommer att hända imorgon. Men mitt råd till deltagarna är i Navalnyjs ord: “Jag är inte rädd och ni är inte rädda”, säger Zjenya.

Zhenya Korenjeva, 31 år, med #freenavalny på instagram.
Zhenya Korenjeva, 31 år, med #freenavalny på instagram.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget