Därför är det viktigt att fira Earth day

Idag firar vi Earth day – Jordens dag. En dag som fungerar som påminnelse för all den miljöproblematik som finns. Läget har pratat med Cynthia De Wit, professor i miljövetenskap vid Stockholms Universitet.

– Speciellt nu när klimatproblematiken har kommit upp får dagen en ännu viktigare betingelse, säger Cynthia De Wit.

Människor tar bort ett munskydd från en planetformad ballong i en akt mot klimatförändringarna under Earth day i Sydkorea.
Människor tar bort ett munskydd från en planetformad ballong i en akt mot klimatförändringarna under Earth day i Sydkorea.

Temadagen Earth day inträffar varje år den 22 April. Dagen är till för att väcka uppmärksamhet kring klimat- och miljöfrågor. Frågor som just nu är mer aktuella än någonsin.

– Det här är en ödesfråga. Vi har runt sju år kvar att få ner koldioxid och andra växthusgasutsläpp till noll, säger De Wit.

Förra året var det varmaste året som någonsin mätts i Europa. Det visar en ny rapport från EU:s center för klimatövervakning Copernicus. Den klimatförändring som sker nu kommer bara bli värre, menar Cynthia De Wit. Vi har nämligen ett tak på hur mycket utsläpp som jorden klarar av.

– Om man överskrider den så går vi mot en uppvärmning av planeten som människosläktet inte kommer klara av på samma sätt som vi gjort tidigare, säger De Wit.

I år finns inga fysiska demostrationer eller evenemang planerade. Men Earth day går att fira ändå. Man kan läsa på om ämnet, gå med i en miljöorganisation eller aktivt se över sin egna miljöpåverkan.

– Varje dag borde vara Earth day, säger professorn i miljövetenskap.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget