Danmark stoppar Astra Zenecas coronavaccin för gott

Danmark totalstoppar Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och doserna som finns kvar kommer att kasseras. Även Janssens vaccin stoppas, dock tillfälligt, i väntan på utredning. Bakgrunden till båda besluten är rapporter om sällsynta biverkningar i form av blodproppar.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Det var 5 veckor sen Danmark pausade vaccinationer med Astra Zenecas vaccin efter larm om sällsynta biverkningar – koagulationsrubbningar i form av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar. På en pressträff under onsdagen meddelade danska myndigheter att vaccinationerna med AZ-vaccinet stoppas permanent. Detta trots att den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) gjort bedömningen att fördelarna med AZ-vaccinet överstiger de eventuella riskerna.

– Beslutet betyder inte att Lægemiddelstyrelsen inte håller med EMA, säger Tanja Erichsen, enhetschef för den danska läkemedelsmyndigheten till TT.

De cirka 149 000 danskarna som redan hunnit få en dos av Astra Zenecas vaccin kommer att få ett annat vaccin inför nästa dos. De överblivna doserna av AZ-vaccinet som hunnit levererats till Danmark kommer inte att skickas vidare till länder som fortfarande använder sig av Astravaccinet, däribland Sverige som återupptog vaccinationerna med Astravaccinet för 65-plussarna efter en tillfällig paus. I stället kommer doserna att kastas.

Att stoppa vaccinet har har inte varit lätt beslut att ta enligt Søren Brostrøm, chef för den danska folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen.

– Men vi har andra vacciner tillgängliga och vi har god kontroll över epidemin, säger han i ett pressmeddelande.

Av samma anledning som Astra-stoppet pausar Danmark även användningen av Janssens vaccin mot covid-19 i väntan på EMA:s utredning om eventuella biverkningar. Även Sverige stoppar Janssenvaccinet tills EMA:s utredning har färdigställts.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget