Danmark öppnar upp igen

Efter en fyra månader lång lockdown öppnar Danmark upp samhället steg för steg. En del i uppöppningen har varit krav på coronapass - svensk som dansk.

Rekommendationerna att hålla avstånd finns kvar när Danmark öppnar upp samhället igen.
Rekommendationerna att hålla avstånd finns kvar när Danmark öppnar upp samhället igen.

Den 21 april öppnade Danmark upp stora delar av samhället efter en lockdown. Bland annat fick de danska invånarna gå på restaurang och bar igen för första gången på fyra månader. Men öppningen kommer med en hake - ett coronapass.

Ett godkänt coronapass innebär att du antingen är vaccinerad, har varit smittad inom de senaste tolv veckorna eller har testat negativt för covid-19 inom de senaste 72 timmarna.

Under april minskade de danska coronafallen och belastningen på sjukvården blev mindre samtidigt som fler kunde vaccinera sig. Nästa steg i uppöppningen sker den 6 maj då bland annat nöjeslivet med teatrar och biografer öppnar igen.

Philippa Norrå, 22, studerar i Köpenhamn och tycker att coronapassen har fungerat jättebra även för henne som är svensk. De är gratis, enkla att boka och genomföra.

— När jag ska gå till skolan för att sitta där och plugga så är det krav på att jag tar ett snabbtest där jag får svar på 10 minuter för att kunna komma in, säger Philippa Norrå.

Peter Munk Bitsch, 22.
Peter Munk Bitsch, 22.

Peter Muck Bitsch, 22, är en av de danskar som tycker att det har funnits både för och nackdelar med coronapasset som nu har blivit en del av hans vardag.

— Jag vaccinerades tidigt på grund av mitt jobb och till en början gjorde det ingen skillnad för att det inte fanns några bestämmelser för hur vaccinpassen skulle användas, säger Peter Munk Bitsch.

Han tycker att coronapassen kan göra stor skillnad i vardagen om du vill gå ut så kan du det och det är ett mycket bättre alternativ till den lockdown som varit. Samtidigt kan de ge en falsk känsla av säkerheten kring smittspridning.

— Vad betyder det att vara negativt testad för 70 timmar sedan egentligen, säger han.

Nyhavn i Köpenhamn är ett av många ställen där restaurangerna får öppna upp igen.
Nyhavn i Köpenhamn är ett av många ställen där restaurangerna får öppna upp igen.
Andra läser just nu
Mer från Läget