Då blir nudesen olagliga

Är det lagligt?
Är det lagligt?

De två nyckelorden: byxmyndighet och samtycke. Även om det verkar simpelt finns några saker värda att känna till innan du skickar nakenbilder.

För den som är över 15 år - byxmyndig - är det varken olagligt att skicka eller fråga om nakenbilder, förutsatt att det sker med samtycke. Går frågan över till tjat eller hot om att göra slut blir det en annan sak. Det kan nämligen vara brottsligt, även om det sker inom en till synes trygg relation. Samma sak gäller för den som skickar bilderna - det är aldrig brottsligt att skicka en nakenbild förutsatt att den andra är över 15 år, och vill ha den. Men om inte gäller andra bullar.

Det är inget fel med att som byxmyndig utforska sin sexualitet, till exempel genom utbyte av lättklädda bilder. Däremot är det viktigt att tänka på till vem man skickar och att det ska kännas tryggt. Inte alltför sällan kan bilderna hamna i händerna på fel person. De kan också användas för utpressning, och att hota med att sprida någon annans nakenbilder är brottsligt förklarar Louise Åhlén, som jobbar hos polisen med it-relaterade sexualbrott mot barn.

– Att hota med att sprida nakenbilder är ett brott som kallas för utnyttjande av barn för sexuell posering, det vill säga att man med dessa bilder kränker eller gör personen illa. Är man osäker på vad ett hot är det alltid en bra ide att höra av sig till polisen. Ibland kan det handla om ett förtäckt hot, och det kan kännas obehagligt, säger hon.

Polisen Therese vänder sig direkt till kidsen
Polisen Therese vänder sig direkt till kidsen

Information för både barn och föräldrar har publicerats under rubriken “Är det delbart?” på Polismyndighetens hemsida. Där förklarar bland annat polisen Therese, som blivit något av en frontfigur för polisens kommunikation med tonåringar, vad som är okej och inte i olika scenarion. Det finns också kontaktuppgifter till personer att vända sig till för den som blivit utsatt på internet. Therese avslutar sin frågestundsvideo med en uppmaning om att alltid anmäla, och orden “kom ihåg att det aldrig är ditt fel att du blir utsatt för ett brott”. Louise Åhlén instämmer:

– Om något inte känns bra kan man alltid kontakta polisen, oavsett om man är osäker på om det är lagligt eller inte. Vissa kan vara osäkra på om man själv begått ett brott, oavsett kan man alltid kontakta polisen. Då är det upp till oss att bedöma.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget