Coronaviruset: Miljontals indier flyr storstäderna till fots

Människor i utkanten av New Delhi försöker att få plats på bussar som kör ut från staden.
Människor i utkanten av New Delhi försöker att få plats på bussar som kör ut från staden.

I Indien vandrar arbetare hundratals kilometer på vägarna i gassande sol. När städerna stängs ned har de ingenstans att ta vägen.

Några dagar in på den tre veckor långa karantänen i Indien flyr fattiga dagsarbetare gatorna. Utegångsförbudet, som enligt BBC inleddes den 24 mars med endast fyra timmars förvarning, har fått oanade konsekvenser för premiärminister Narendra Modi.

— En nedstängning som skulle stoppa en pandemi har nu blivit en humanitär kris, skriver BBCs korrespondent.

Varför flyr många indier? Jo, arbetsplatser i de indiska storstäderna har stängt och många arbetsgivare har försvunnit. Miljontals arbetare försörjer sig i vanliga fall på sophämtning, avloppsrensning och liknande jobb. De står nu arbetslösa och börjar få slut på mat och pengar. Dessutom innebär utegångsförbudet att människor löper risk att bli misshandlade av poliser beväpnade med käppar. Då upplever många att det finns en större social trygghet i hembyn.

BBC har träffat Kajodi Devi, en 90-årig kvinna som en normal dag säljer leksaker vid trafikljus i Delhi som även hon ska vandra hemåt. Vandringarna kan bli flera dagar långa då det är 35-gradig värme på dagarna och ibland avstånd så långa som sjuttio mil.

Indiens premiärminister Narendra Modi ber i en intervju om ursäkt för att regeringen “ställt till så mycket besvär” för Indiens fattiga. Ett stimulanspaket värt 220 miljarder för mat och kontanter till de mest utblottade är i görningen.

Indien har 27 döda och strax över 1000 bekräftade fall av COVID-19, men mörkertalet tros vara stort på grund av få tester, skriver DN.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget