Solen skiner och havet glimmar nere vid stranden. Sanden förflyttar sig långsamt med vinden och vågor skummar upp för att sakta avslöja en mörkare nyans vid strandens utkanter. En familj tvättbjörnar skymtar i horisonten. De bygger på något... Du rör dig fritt i naturen, umgås med vänner och fördriver din tid utomhus. Låter det som något du längtar efter? Dataspelen kan ge dig det, trots corona-tider.
I det nygamla spelet Animal Crossing: New horizons får du chansen att skräddarsy din egen tillvaro på en ö men framförallt kan du röra dig fritt i naturen, träffa kompisar och fly från verkligheten, om så bara för en liten stund. Allt detta hemifrån utan att riskera en förödande smittspridning. Spelet har seglat upp som plötslig storsäljare när medelålders kvinnor plötsligt fick upp ögonen för de söta djuren, mitt under den karantän som många människor lever i idag.
Spelförsäljningen har ökat
Under vecka tolv såldes, enligt Game Sales Data(GSD), 4,3 miljoner spel vilket innebar en ökning på 63% från veckan innan. Inte utan tillfällighet går det att koppla till omvärldens nedstängning och de begränsningar som satts ut i form av rörelse och umgänge.
Att speltimmar per spelare har ökat är också något Pim Holfve, VD på Avalanche Studios Group, vittnar om.
– Man spelar längre och det är mer och fler som testar och köper olika spel och testar nya genrer, säger Pim Holfve.
Avalanche studios Group som ligger bakom spel som Generation Zero, Rage 2 och jaktspelet theHunter: Call of the Wild som vittnar om ett ordentligt uppsving i antalet spelare och sålda spel. Under februari månad, när Kina stängde ned stora delar av landet, gick siffrorna upp för deras jaktsimulator. Om det är en direkt konsekvens av nedstängningen är däremot oklart enligt Holfve.
– Vårt jaktspel theHunter: Call of the Wild har sett närmast en dubblering i antalet spelare, säger Holfve.
Ser man närmare på de länder som gått i full nedstängning under de senaste veckorna är det en stor ökning i spelförsäljningen som skett. I Frankrike ökade den digitala nedladdningen med 180% och liknande siffror kunde ses i Spanien. Även i Italien såg man under den första veckan av nedstängning en ökning på 174,9%. Folk vill ha något att göra. Behovet av att ha ett uns av kontroll på omvärlden, av att interagera och av att umgås finns fortfarande där.
Umgås genom online-spel
Skott viner förbi ditt huvud. Du hukar dig snabbt bakom en stor sten och kikar försiktigt fram över kanten för att få en överblick. Ett till skott. Det var nära. Ditt lag bestående av din kusin, din bästa kompis och din syster anropar dig över radion. Ni måste röra er mot cirkelns mittpunkt. Ni kryssar fram mellan övergivna byggnader med vapnen i högsta hugg, redo för strid, samtidigt som ni pratar och skojar om hur eran dag har varit.
Online-spel såsom nysläppta Call of Duty: Warzone har fått ett massivt uppsving i samband med den rådande pandemin. Battle-royale spelet har på bara en knapp månad stigit från 6 miljoner till 50 miljoner spelare världen över.
För Nikos Palaskonis, 20, är det just Warzone som gäller. För honom handlar det främst om att hålla kontakt med sina kompisar från Grekland.
– Den nya cross-play funktionen gör att man kan spela med varandra oavsett vilken plattform du har, säger Nikos Palaskonis som spelar betydligt mer nu än tidigare.
Men det är inte bara de allra senaste spelen som drar användare. Oliver Riglert Farlam, 17, spelar främst Counter strike: Global Offensive och League of Legends. Spel han brukade köra mycket för några år sedan som han nu har tid för igen.
– Det handlar väl främst om att fördriva tid men också om att ha roligt med kompisar, säger Oliver som också säger att han utan tvekan spelar mer nu än tidigare.
Spel för alla
I värsta fall kommer den närmaste tiden se ut såhär, om man lyssnar till myndigheterna. Man ska undvika att umgås i större grupper, minska på närkontakt och hålla sig hemma i den mån det går. Men det mänskliga behovet av umgänge kommer inte att försvinna.
Det går att streama obegränsat med film och tv-serier för att fördriva tiden men just spel erbjuder en sorts social kontext som film saknar. Med det sagt är inte dator- och tv-spel ett substitut för socialt umgänge i längden men för de som kan och har pengarna över är det ett fint sätt att hålla uppe den dagliga kontakten med vänner och familj.
Dator-och tv-spel är inte längre bara för “nördar” och spelentusiaster, nu erbjuder det något essentiellt för alla. Från farmor till barnbarn. Alla har nytta av att fördriva tiden och umgås med vänner, oavsett om du är gammal eller ung, spelentusiast eller inte. Det visar om inte annat det plötsligt stora uppsvinget för Animal Crossing. Men varken Animal Crossing eller något annat av de mest populära spelen just nu är specialdesignade för pandemin.
För att man skulle försöka anpassa spelen efter en “pandemi-publik” med större världar och fler interaktioner är inte särskilt troligt.
– Det blir nog svårt. Det tar så pass lång tid att utveckla spel att när man väl är klar så kommer förhoppningsvis det här ligga långt bakom oss, säger Pim Holfve.