Coronakrisen tvingar ishall att bli bårhus

Coronakrisen sätter hög press på flera sektorer i samhället. Med ett stigande dödstal behöver även kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg ta till annorlunda metoder.

Göteborgs kyrkogårdsförvaltning har på grund av det nya coronavirusets följder börjat agera efter sin beredskapsplanering för pandemier, rapporterar Göteborgs-Posten. Kyrkogårdsförvaltningen har sökt stöd hos Göteborgs stad om dödssiffrorna under pandemin skulle fortsätta att öka.

En av bristerna som kan uppstå är platser för kistor. Under veckan stod det klart att en ishall i Kortedala utanför Göteborg kommer att agera bårhus om nöden skulle kräva det.

– I dagsläget räknar vid med att Isdala skulle behöva inrymma mellan 800 och 1 000 kistor enligt våra beräkningar. Vi hoppas att det räcker, säger Katarina Evenseth, chef för begravningsavdelningen i Göteborg till GP.

Än så länge beskrivs belastningen som normal, men under pandemin väljer man att utöka platserna. Orsaken är dels rädsla för att dödstalet ska stiga, men även att begravningar tvingas skjutas upp på grund av covid-19.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget