Coronakrisen ökar trycket på a-kassorna

Arbetslösheten fortsätter att stiga i kölvattnet av coronakrisen. I måndags gick regeringen ut med förslag på att göra arbetslöshetsersättningen mer lättillgänglig. Nu förbereder sig a-kassorna på ett ökat tryck.

– Det är klart att folk är oroliga, men vi förbereder oss så gott vi kan för att kunna hantera trycket, säger Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa.

I måndags gick regeringen ut med förslag på att stärka ersättningen för arbetslösa och göra a-kassan tillgänglig för fler. Förslaget är framtaget mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Det innehåller bland annat en tillfällig sänkning av antalet medlemsmånader som krävs för att kunna få ut ersättning, och en tillfällig höjning av grundbeloppet.

Det är ett förslag som ska underlätta för de som har förlorat jobbet och uppmuntra fler att ansluta sig till a-kassa. Men det innebär också att den redan höga belastningen på a-kassorna blir ännu högre. Fackförbunden Kommunal och Unionen har lagt upp varningar på hemsidan för långa telefon- och handläggningstider. Och kommunikationschefen på Akademikernas a-kassa, Annika Stenberg, säger att de har sett en anmärkningsvärd ökning i antalet ansökningar.

– Vi kan redan se effekterna. Bara under de senaste två veckorna har vi fått in 15 300 nya ansökningar. Det är såklart mycket att hantera, säger Stenberg.

Under hela mars månad har Akademikernas a-kassa fått in tusentals samtal från oroade medlemmar och folk som vill ansluta. Men antalet arbetslösa bland deras medlemmar har inte gått upp märkbart – än.

– Vi kommer förmodligen se en ökning i uppsägningar framöver men vi planerar för att kunna sköta det så bra som möjligt. Det är viktigt att de som är anslutna till oss ska känna sig trygga med att vi kan hjälpa dem, säger Stenberg.

Arbetslösheten fortsätter att öka till följd av coronakrisen. Nu går regeringen ut med förslag på att stärka ersättningen för arbetslösa.
Arbetslösheten fortsätter att öka till följd av coronakrisen. Nu går regeringen ut med förslag på att stärka ersättningen för arbetslösa.
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget