Coronakrisen kan leda till kaffebrist

Idag dricker vi allt mer kaffe i världen. Men samtidigt minskar världens kaffelager. Coronakrisen kan leda till en eventuell brist på kaffe, när det inte finns nog med arbetskraft i producentländerna.

Coronakrisen kan leda till kaffebrist.
Coronakrisen kan leda till kaffebrist.

I USA och Europa dricks allt mer kaffe. Samtidigt är världens kaffelager det minsta på två år, rapporterar TT. Kaffeskördarna ser däremot lovande ut i år, men frågan är om det kommer att finnas nog med arbetskraft.

Det är tid för att skörda kaffet i den tredje största kaffeproducenten Colombia, men landet är nu i stort sett nedstängt. I maj gäller detsamma för Brasilien när deras skördetid är inne.

– Om de inte får arbetskraft kommer delar av skörden inte gå att genomföra, säger Emma Frödå, lantbruksansvarig på Danske Bank, till TT.

Ytterligare något som kan leda till kaffebrist och ökade priser är transporterna av kaffet från Sydamerika till Europa. Det är osäkert om kaffebönorna kan fortsätta exporteras normalt på grund av coronakrisen. ”Hamnarna är öppna men fungerar med lägre kapacitet. Vi räknar med förseningar och förskjutningar av leveranser” skriver Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för det svenska kaffeföretaget Arvid Nordquist, i ett mejl till TT.

Kaffe blir dyrare – men hyllorna står inte tomma

Kaffet har blivit dyrare. Sedan februari har priset på en arabicaböna ökat med drygt 20 procent. Men om ingenting extremt händer kommer det fortfarande att finnas kaffe för försäljning. Affärsområdeschefen på Ica, Rickard Gustafsson, ser inga risker för att kaffet ska ta slut.

– Både vi och leverantörerna har gott om kaffe och vi ser i dagsläget inga risker för att stå utan det, vi har lager. Det sker skiftningar i konsumentbeteendet där vi dricker mindre på kontor och restauranger och mer hemma, men det hanterar leverantörerna på ett bra sätt, säger Rickard Gustafsson till TT.

Webbfråga Dricker du kaffe?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget