Corona stoppar var femte kondom

Världens största kondomproducent varnar för global brist på preventivmedlet. Företaget Karex, som tillverkar var femte kondom i världen, oroar sig för hur bristen kan drabba Afrika.

Malaysiska företaget Karex tillverkar var femte kondom.
Malaysiska företaget Karex tillverkar var femte kondom.

Världens största kondomproducent, malaysiska Karex, har tvingats hålla tre fabriker stängda under en veckas tid på grund av det nya coronaviruset. Det innebär att var femte kondom inte kunnat producerats, rapporterar TT.

– Bristen kommer inte att bara vara två veckor eller en månad. Bristen kan pågå i månader, säger Karex vd Goh Miah Kiat till TT.

Framförallt riskerar olika hjälpprogram i Afrika att drabbas av bristen på kondomer. Under en vecka producerar Karex 100 miljoner kondomer, och nu varnar vd Goh Miah Kiat för en global brist på kondomer.

Tillgången till kondomer är en rättighetsfråga, och bristen på preventivmedlet har en tydlig koppling till fattigdom, enligt RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson. Människor som får bestämma själva om de vill ha barn eller inte stannar i skolan längre, får bättre ekonomiska situationer och föder friskare barn med färre risker för sin egen hälsa. Att kondomproduktionen stannar av kan alltså ha förödande konsekvenser.

Nu ska Karexs fabriker få öppna igen, men bara med hälften av personalen.

– Men det kommer att ta tid att starta fabrikerna och vi kommer att kämpa med att hålla jämn takt med efterfrågan med halva kapaciteten, säger Goh Miah Kiat till TT.

Webbfråga Använder du kondom?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget