Corona slår hårt mot Gamla stan - "No tourists, no business"

För butiksägarna har coronapandemin slagit hårt. Vissa affärer, vars ekonomier bygger på turism, har fått det extra tufft.
– Jag kunde inte ens ta ut lön i april, säger butiksägaren Eric Anttila.

De vanligtvis överfulla turistgatorna i Gamla stan ekar tomma i år.
De vanligtvis överfulla turistgatorna i Gamla stan ekar tomma i år.

”I dessa tider” har på kort tid blivit en ganska tröttsam klyscha. Men sanningen är att vi verkligen befinner oss i nya tider under coronapandemin. Vanligtvis brukar Gamla stans kullerstensbelagda gator befolkas av turister från hela världen. Nu står de lika tomma som de trängsta gränderna alltid varit. Det slår hårt mot företagarna.

”No tourists, no business”

Tjocktröjor i grått, vinrött, gult och rosa. Alla med texten ”Stockholm, Sweden” med tillhörande blågula flagga. Där sitter de på galgar, på ena sidan ingången. På andra sidan – väskor och tygpåsar med samma geografiska tema. När man väl går in är de hundra-någonting dalahästarna ingen överraskning.

På Västerlånggatan brukar tusentals tyskar, britter och amerikaner – människor från hela världen – strosa mellan kaféerna och souvenirbutikerna.

Ahsan Awan står i kassan i en av Västerlånggatans alla souveniraffärer. Butiken öppnade för sex år sedan. På en fråga om butikens situation under coronapandemin ger Ahsan en kort, precis sammanfattning.

– There’s no tourists, no business, säger Ahsan Awan.

Souvenirbutiken Ahsan Awan jobbar på har fått minska öppettiderna efter coronautbrottet.
Souvenirbutiken Ahsan Awan jobbar på har fått minska öppettiderna efter coronautbrottet.

Att tyskar kommer på besök är inget nytt. Dan Hallemar, som driver podcasten Staden tillsammans med urbanhistorikern Håkan Forssell, menar att Gamla stans ekonomi började blomstra i och med handeln med Hansaförbundet.

– Det är en medeltida stadskärna från början, som exploderar rent ekonomiskt med tyska handelsmän från exempelvis Lübeck. Stadskärnan fick en viktig europeisk plats under 1400- och 1500-talen, säger Dan Hallemar.

Ahsan Awan i souvenirbutiken berättar att de vanligtvis har öppet mellan 10 och 20 på vardagar. Men nu, under rådande situation i och med coronapandemin, har de tvingats till att minska dygnets öppna timmar. Familjeföretaget har lyckats undvika att säga upp sin personal.

– Ingen har fått sparken, säger Ahsan Awan.

– Istället för heltid jobbar vi deltid. Vi får sprida ut tiderna, helt enkelt, säger Ahsan.

Försäljningen sjönk med åttio procent

Eric Anttila sitter i samma kniviga sits. Han äger i och för sig ingen souvenirbutik, men hans specialintresse för serietidningar kräver också kunder utanför Stockholm. Han har ägt Serieboden sedan 2012, och menar på att han aldrig sett någonting liknande.

– Coronapandemin har påverkat oss väldigt mycket, hela Gamla stan egentligen, säger Eric Anttila.

– Under påsk brukar människor från landet och Finland passa på en hel del. Men så blev det inte i år, säger Eric Anttila.
– Under påsk brukar människor från landet och Finland passa på en hel del. Men så blev det inte i år, säger Eric Anttila.

I samma lokal har Serieboden hållit öppet sedan starten 1978. En skylt längs Västerlånggatan informerar om att butiken ligger vid nästa gränd. Skyltens placering liknar hamburgerrestaurangernas reklamskyltar längs motorvägarna. Kanske krävs en tids förvarning för att man ska hitta dit i det vanligtvis myllrande folkvimlet.

Efter flera veckors förhandlingar mellan regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet kom man fram till att ett nytt stödpaket på 39 miljarder kronor ska hjälpa nästan 200 000 svenska bolag.

Försäljningsmässigt har Erics butik sjunkit avsevärt den senaste tiden – med över åttio procent april månad. Men Eric både hoppas och tror att maj månad kommer se något bättre ut.

– Det är bara svenskar, det är ju helt tomt med turister, berättar Eric.

Seriebutiken ligger på sluttande Sven Vintappares gränd, ett gammalt tecken på hur stadsdelen växt organiskt. En gammal trädörr knarrar lätt när kunderna går in.

Serieboden har tappat försäljning när det kommer till stamkunder i utlandet, främst Finland. Gamla stans befolkning på 3 000 invånare verkar inte räcka fullt ut för en specialhandel som seriebutiken.

Eric tror att maj månad kommer se bättre ut när det är fler folk i rörelse – trots att kullerstensgatorna är glesbefolkade i nuläget.

– I april, säg för tre veckor sedan, kunde jag stå på Västerlånggatan och kolla åt båda hållen. Då var det kanske bara jag och två till ute. Det kunde lika gärna varit halv sex på morgonen en söndag, men det var mitt på dagen en vardag.

Kunde inte ta ut lön i april

Enligt finansminister Magdalena Andersson har hittills över 175 miljarder av Sveriges statskassa gått till stödåtgärder. Detta motsvarar över 3 procent av svensk BNP. Regeringen tror att åtgärderna har räddat nästan 200 000 jobbmöjligheter.

För att kompensera tappet har Eric börja lägga ut objekt till salu på nätet.

– Trots det kunde jag inte ta ut någon lön förra månaden. Det blir nog samma i maj, säger Eric utan att verka allt för berörd av situationen.

– Jag fick till och med lägga ut pengar själv, för att betala lokalhyran.

Regeringen arbetar för att beslutet om omställningsstödet ska träda i kraft den 1 juli 2020.

Eric Anttila har försökt följa Seriebodens öppettider så gott det går, förutom några dagar i april.
Eric Anttila har försökt följa Seriebodens öppettider så gott det går, förutom några dagar i april.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget