Chokladbollens dag firas den elfte maj

Analys

Idag uppmärksammas en speciell och viktig dag i svensk matkulturhistoria, nämligen chokladbollens dag. Läget granskar.

Det här är en analys. Slutsatserna är journalistens egna.

En chokladboll.
En chokladboll.

En klick gyllengult smör. Socker som strösslas över denna likt snö som faller under en krispig midvinterdag. Havregryn, vaniljsocker och kakao i en himmelsk smaksymfoni. Toppat med en gnutta pärlsocker. Eller varför inte cocos, om man är på lite bushumör?

Idag uppmärksammas chokladbollens dag. En dag av andakt och reflektion. Hur kommer det sig att denna lilla förunderliga boll kan bidra med så mycket lycka och harmoni i en annars mörk och kuslig värld?

Chokladbollens historia

Historien bakom chokladbollen kan spåras ända bak till 1940-talet, då Svenska Dagbladet publicerade ett recept på den älskade bollen. Dock med ett mer tveksamt namnval. Även i en bok skriven av de så kallade “danskarna”, med tips på hur man kan hantera kristider, publicerades ett liknande recept runt samma tid. Det går alltså att argumentera för att det är chokladbollen som ligger bakom Danmarks motståndskraft gentemot sina tyska ockupanter under andra världskriget.

Mmmmm, så gott...
Mmmmm, så gott...

Fira chokladbollens dag på bästa sätt

Chokladbollens dag är alltså en högtid väl värd att fira. Varför inte samla hela tjocka släkten runt en gigantisk balja och baka chokladbollar tillsammans så det står härliga till? Eller uppmärksamma dagen på ett lugnare vis, genom att tända ett ljus och minnas och hedra alla de chokladbollar som offrat sina små liv till våra smaklökars lycka.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget