Chipsföretagen agerar efter bristen på solrosolja

Ryssland och Ukraina är stora producenter av solrosolja. På grund av det rådande kriget har utbudet minskat och nu tvingas vissa matproducenter i Sverige överväga att använda den kritiserade palmoljan. Det finns dock företag som försöker hitta andra lösningar.

Chips
Chips

Solrosolja har blivit en bristvara och under det senaste halvåret har priset på vegetabiliska oljor stigit med 50%. Ukraina och Ryssland är stora exportörer av solrosolja. En olja som bland annat används i kex och chips. Nu tvingas vissa matproducenter byta från de vegetabiliska oljorna till den kontroversiella palmoljan.

Palmoljan är den vanligaste matoljan i världen men dess tillverkning är kritiserad. TT har talat med Maria Rydlund som är sakkunnig för tropisk skog på Naturskyddsföreningen. Utan att förringa situationen i Ukraina ser hon allvarligt på att vi börjar öka konsumtionen av palmolja.

– Palmolja är klassat som en riskgröda ur avskogningssynpunkt. Ökad efterfrågan kan öka risken för bland annat avskogning. Även för att andelen certifierad olja inte ökar i samma takt.

Flera mat-producenter hänvisar till att de använder RSPO-certifierad palmolja. En markering som visar på att produktionen skett på ett bättre sätt. Enligt Naturskyddsföreningen är det ingen garanti för att produktionen skett på ett säkert vis.

Palmolja i mat
Palmolja i mat

En av de mat-producenter som uppger att de kommer börja använda RSPO-certifierad palmolja på grund av brist på annan olja är Orka Foods som äger chipsmärket OLW och kextillverkaren Göteborgs Kex. Företaget har sedan 2008 använt solrosolja. TT har talat med företagets kommunikationsdirektör Cecilia Gannedahl.

–Bristen på solrosolja är ett problem för livsmedelsbranschen och det gör att vi tillfälligt behöver ersätta den med RSPO-certifierad segregerad palmolja där vi inte hittar andra alternativ.

Gannedahl är medveten om RSPO-certifieringens brister.

– Vi är medvetna om att det finns miljömässiga och sociala utmaningar med palmoljan och att RSPO-certifieringen inte löser alla problem. Men det är den mest hållbara palmolja som finns att köpa idag.

Läget har talat med Joseph Bautista som är försäljnings och marknadschef på chipsföretaget Lantchips. Han håller med om att situationen är pressad men att Lantchips försöker hitta andra lösningar.

– Priset på raps och solrosolja är idag fyra gånger högre än vad det var för ett och ett halvt år sedan. Det är en stor utmaning för oss men vi har just nu en dialog med våra kunder som är bland annat Ica, Coop och Axfood om att kunna höja priset. Någonting som är väldigt svårt att få igenom.

Ser ni hellre en höjning av priset än att gå över till palmolja?

– Ja, både kortsiktigt och långsiktigt tror vi att det är det mest hållbara vi kan göra. Man kanske kommer få betala några kronor extra för chipspåsen under en period, men vår förhoppning är att det ska gå tillbaka till normala nivåer.

Ersätter ni idag solrosolja med rapsolja?

– Just nu har vi ett lager med solrosolja så vi klara oss ett tag framöver. Vi har is imagen och hoppas på ett underverk om att kriget ska lätta och att marknaden bli lite mer normal igen. Det får visa sig om vi gör ett klokt val eller inte. Vi ska inte klaga över solrosolja när det är ett hemskt krig som pågår.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget