Chans till revansch för skotsk självständighet

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.

Idag röstar Skottland fram ett nytt parlament. Frågan om den skotska självständigheten står högst på agendan hos landets största partiet Scottish National Party och det gröna partiet The Scottish Greens.

Greg James-Rae.
Greg James-Rae.

För knappa 22 år sedan återupprättade Skottland sitt eget parlament.  Det var första gången sedan de bildade union med England 1707 och därmed lydde direkt under det brittiska parlamentet. Var femte år väljs 129 folkvalda politiker in, och idag avgörs det vilka politiker som får mandat under den kommande perioden.

Greg James-Rae, 26, flyttade från de brittiska öarna för drygt två år sedan. Nu bor och jobbar han i Göteborg, men flytten från Skottland innebär att han inte får rösta i dagens val. Parlamentsvalet är dock fortfarande en viktig fråga för honom.

– Det är en av få möjligheter för oss skottar att få våra röster hörda i hela Storbritannien, säger han.

Om han hade fått lägga en röst i valurnan hade den gått till det nationalistiska partiet Scottish National Party, SNP, som under det senaste valet knep 61 platser i parlamentet. Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon är partiledare för SNP och hårt drivande i frågan om en ny folkomröstning om Skottlands självständighet.

Den skotska självständigheten är också viktig för Greg James-Rae.

– Jag är skotte, inte britt, säger han och fortsätter:

– När jag var 16 blev det konservativa partiet störst i det brittiska parlamentet, trots att det inte var stort i Skottland. Några år senare bestämmer samma parti att vi ska ha en folkomröstning om Brexit, och nu är mitt europeiska medlemskap borta, säger Greg James-Rae som röstade för ett fortsatt EU-medlemskap.

James Puchowski vill se att Skottland blir självständigt. Han står som kandidat 8 för The Scottish Green Party i södra Skottland.
James Puchowski vill se att Skottland blir självständigt. Han står som kandidat 8 för The Scottish Green Party i södra Skottland.

James Puchowski, 26, är medlem i Skottlands gröna parti The Scottish Greens. I sin valkrets i södra Skottland står han som kandidat nummer åtta på valsedlarna.

Trots att han är uppvuxen i England vill han, likt sitt parti, se ett självständigt Skottland.

– Det som påverkar skottarna ska beslutas i Edinburgh, inte i Westminister i London, säger han och betonar att självständigheten skulle göra det lättare att ta beslut i klimatfrågor som rör Skottland.

Den 23 juni 2016 hölls folkomröstningen om huruvida Storbritannien skulle fortsätta vara medlemmar i Europeiska unionen eller inte. 48 procent röstade för att stanna, 52 procent för att lämna. I Skottland röstade majoriteten för ett fortsatt EU-medlemskap.

– Utan Brexit hade frågan om självständigheten inte varit lika brännande. Utträdet ur EU kastade ved på en redan tänd eld, säger James Puchowski.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget