Cannabisbruk ökar, men kanske inte så drastiskt

Den 20 april firades den inofficiella och internationella cannabis-dagen, även känd som “four-twenty”. I Sverige har cannabisanvändandet generellt ökat under det senaste decenniet och de som konsumerar allra mest är personer mellan 16-29. Dock visar undersökningar att ökningen avtagit bland skolungdomar.

Åsikterna kring politiken och effekterna av användandet av cannabis går minst sagt isär, och både forskning och attityder varierar mellan olika experter och länder. Sverige är ett av de länder i västvärlden med hårdast lagstiftning för cannabis, medan länder som USA har en mycket liberalare inställning och på vissa håll har legaliserat drogen helt.

Mätningar visar på ökning

De senaste tio åren har cannabisbruket ökat i Sverige, och nästan alltid handlar det om att röka marijuana eller hasch. Användandet är högst bland personer mellan 16-29 år och enligt Folkhälsomyndighetens mätningar har det ökat från 6,3 till 8,9 procent mellan 2006 och 2018. Däremot har den totala alkoholkonsumtionen i Sverige minskat sedan 2004.

Christian, som egentligen heter någonting annat, är 25 år och en av dem som föredrar cannabis framför alkohol. Han började röka hasch med sina kompisar i 17-18 årsåldern. Sedan några månader tillbaka har han inte druckit en droppe alkohol, men när han har marijuana hemma röker han nästan varje dag.

– Jag har utvecklat en dålig relation till alkohol genom åren, men det har jag inte gjort med marijuana än. Jag blir inte heller bakfull av gräs på samma sätt, men röker man mycket under en lång period kan man bli väldig seg i huvudet, säger Christian.

Yngre följer inte trenden på samma sätt

Men 16-29 är ett ganska brett åldersspann. Enligt Anna Englund som är utredare på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, visar deras undersökningar bland skolelever i årskurs 9 och i gymnasiets år 2 att narkotikaanvändningen varit förhållandevis oförändrad de senaste tio åren.

– Våra undersökningar bland skolelever i årskurs 9 och gymnasiets år 2 visar att användningen av narkotika har legat relativt stabil de senaste tio åren. Man har sett en tendens till en ökning av mer frekvent användande, men den har planat ut de senaste åren.

Englund berättar också att ungdomars riskuppfattning gällande cannabis har förändrats, och att andelen 15-16-åriga skolelever som uppfattar att regelbunden konsumtion av cannabis är förenat med stor risk för skada har sjunkit de senaste 20 åren. Men trots det har inte användandet ökat särskilt mycket, och att cannabis skulle ha ersatt alkoholdrickandet finns det inga tecken på.

– Alkoholkonsumtionen har minskat kraftigt, och man ser ingen ökning av något annat preparat som motsvarar den minskningen, säger Englund.

Låga siffror internationellt

Även om cannabisanvändningen har ökat i Sverige i stort och forskning visar att unga tycks löpa större risk för långvariga skador så är användandet i Sverige i ett internationellt perspektiv relativt lågt, skriver Folkhälsomyndigheten. Dessutom görs insatser för att begränsa all typ av missbruksproblematik.

– Det görs ju många preventionsinsatser, både lokalt och nationellt. Man upplyser om riskerna från olika instanser och på olika nivåer, säger Anna Englund.

Mer från: Nyheter
3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Försvunnet sommartorg äntligen på plats

Nyheter Efter visst strul så är Kista Sommartorg för det mesta på plats.

”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt sl...

Så får du stressen att sluta

Nyheter Men vad är egentligen stress?

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...