Cannabis skapar debatt i Danmark

Cannabis är lagligt i Kanada, Uruguay, Holland, Portugal och vissa stater i USA. Flera länder tillåter det i medicinskt syfte.

Myndigheterna i Danmark har fört ett krig mot cannabis i flera år. Nu vill Henrik Sass Larsen från danska Socialdemokraterna att drogen blir laglig och säljs av den danska staten.

- Detta är något som verkligen delar människor. Det finns de i mitt eget parti som menar att jag är hemsk som tycker så här, och det finns de som tycker att jag har rätt, säger han.

Sedan början av 70-talet har det varit möjligt att köpa droger i Köpenhamns fristad Christiania. Även om det inte längre går att köpa tunga droger som kokain är det fortfarande enkelt att få tag på cannabis.

Danska Socialdemokraternas gruppledare i folketinget, Henrik Sass Larsen, vill nu att myndigheterna byter strategi. I boken "Exodus - vägen framåt för mitten-vänstern", menar han att den narkotikapolitik som har bedrivits i Danmark de senaste femtio åren har varit helt värdelös.

- Det har inte fått färre att bruka eller missbruka droger. Vartenda skolbarn vet var det går att köpa hasch. Det har inte gjort någon annan nytta än att sätta en massa folk i fängelse, och resurserna som samhället lägger på att bekämpa drogerna har ökat explosionsartat, säger han till tidningen Information.

Sass Larsen tror att färre brott kommer begås om den danska staten tar över försäljningen av cannabis, vilket kommer leda till mindre kostnader för samhället. Han tror även att narkotikalangare och motorcykelgäng kommer bli av med deras största inkomstkälla.

Han påpekar även att tiotusentals danskar dör varje år av tobak och alkohol, medan ingen dör av hasch.

Men det är inte bara cannabis som Sass Larsen vill legalisera. Han tycker att staten bör avkriminalisera droger som amfetamin och kokain och sträva mot en modell som Portugal har. Där är det lagligt att äga och bruka droger, men inte att sälja.

- Problemet är att vi jagar missbrukare, sjuka människor. Vi vet att de måste ha de här drogerna. Och så försätter vi dem i en situation där de tvingas begå kriminalitet för att skaffa droger, säger han.

Debatten kring cannabis har pågått under en längre tid i Danmark. Köpenhamns kommun har velat starta en egen försäljning av cannabis i syfte att ändra ungas drogvanor och försvåra att kriminella tjänar pengar på langning.

Myndigheterna har tagit försiktiga kliv mot att avkriminalisera drogen. Nästa år är det möjligt att få medicinsk cannabis utskriven på recept. Det gäller patienter med skleros, ryggmärgsskador, kroniska smärtor eller illamående efter cellgiftsbehandling mot cancer. Lagen ska gälla på försök i fyra år och sedan utvärderas.

Däremot är majoriteten av danska läkare emot lagändringen. De anser inte att det finns vetenskapligt stöd för att cannabis hjälper mot smärtor i kroppen. Det kan därför bli svårt att hitta läkare kan tänka sig att skriva ut cannabis på recept.

Mer från: Nyheter
3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Försvunnet sommartorg äntligen på plats

Nyheter Efter visst strul så är Kista Sommartorg för det mesta på plats.

”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt sl...

Så får du stressen att sluta

Nyheter Men vad är egentligen stress?

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...