Cancervaccin börjar visa resultat

HPV-vaccinet erbjuds kostnadsfritt för tjejer i årskurs 5-6.
HPV-vaccinet erbjuds kostnadsfritt för tjejer i årskurs 5-6.

I Sverige vaccineras runt åtta av tio flickor mot HPV, ett virus som bland annat kan orsaka livmoderhalscancer. Nu visar de första preliminära resultaten att vaccinet är effektivt och skyddar mot cancer.

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att cirka 80 procent, bland flickor födda 2004 eller 2005, är vaccinerade mot humant papillomvirus (HPV). Oro för svårare biverkningar kan vara en anledning till att inte fler vaccinerar sig.

– Erfarenheten visar att antalet biverkningar är få och förhållandevis milda, säger Tiia Lepp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Karolin Sand, 15, ville själv ta sprutorna för att minska risken att bli sjuk. Hon tyckte att den första sprutan gjorde ont medan den andra och tredje kändes mindre.

– Jag hade ont i armen efteråt, men fick inga andra biverkningar, säger hon.

Bra resultat

Eftersom det tar tid att utveckla cancer har det tidigare saknats hårda bevis för att vaccinet är effektivt. Men i början av året kom de första preliminära resultaten.

– Det är en finsk studie där man jämförde över 9 000 som vaccinerades i början av 2000-talet med dubbelt så många ovaccinerade. I den vaccinerade gruppen fanns inte en enda HPV-relaterad cancer, medan det fanns tio cancerfall i den andra gruppen, säger Tiia Lepp till TT.

Sedan 2010 ingår vaccin mot HPV i barnvaccinationsprogrammet. Via skolhälsovården erbjuds vaccinet till alla flickor i årskurs 5-6.

– Det kändes bra att ta sprutorna i skolan eftersom de var gratis där. Om jag skulle tagit dem senare så skulle de kostat ganska mycket, säger Karolin Sand.

Att vaccineras tillsammans med vänner var också ett plus.

– Alla snackade om sprutan och gick från lektionen. Då ville man ju också vara med och ta sprutan. Det blev som en rolig grej.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget