Vi kan börja med att reda ut vilka Cambridge Analytica egentligen är. Företagets uppgift är att samla konsumentdata, alltså information om ett företags kunder, till olika företag och politiker. Företaget hjälpte självaste Donald Trump att vinna det amerikanska presidentvalet. Dessutom kan flera stora företag hittas på deras kundlista. Genom information om sina kunder kunde företaget rikta sig till kunderna på ett annat sätt, och skapa marknadsföring som fungerade bättre när man hade mer kunskap om sina kunder. Egentligen ganska vanliga grejer för ett företag som har i uppdrag att samla konsumentdata. Men det som lett till att Cambridge Analytica hamnat i problem är hur företaget tagit fram dessa uppgifter.
Cambridge Analytica - vad är grejen?

Företaget Cambridge Anlytica har sedan 2014 samlat in uppgifter om 87 miljoner Facebook-användare. Är det ett problem?

Företaget skapade en app till Facebook, ett personlighetstest där användarna då skulle ge svar om sig själva i appen. Testet laddades ner av ungefär 270 000 Facebook-användare. Genom appen kunde Cambridge Analytica samla information om användares bostadsorter, ålder, kön och vilka sidor de gillat på Facebook. Men Cambridge Analytica stannade inte vid appens användare. Företaget gick även in på appens användares vänlistor och tog även ut information om vänner till de som använt appen. Information hämtad från 270 000 användare blev ganska snabbt till information hämtat från 87 miljoner Facebook-användare. I Sverige var det enbart tolv Facebook-konton som laddat ner appen, men detta har spridits till information som hämtats från 55.000 svenska Facebook-användare.
Det faktum att informationen om Facebook-användare har delats med ett företag går emot Facebooks regler, då företag egentligen inte får ta information Facebook-användare på detta sätt. Cambridge Analytica försvarade sig genom att säga att de inte alls visste att man bröt mot Facebooks regler genom sin verksamhet. Facebook har kritiserats av många för att inte tidgare ha upptäckt vad Cambridge Analytica gjorde. Efter detta har Facebook bett om ursäkt till sina användare.
-Vi har ett ansvar att skydda er information. Om vi inte kan göra det, så förtjänar vi inte den, sade Facebooks grundare, Mark Zuckerberg, i en annons som publicerades i flera tidningar efter att upptäckten gjorts.

Och vad händer nu, kan man fråga sig? Enligt Facebook håller de just nu på med att försöka ta reda på ifall Cambridge Analytica har kvar någon information som fortfarande kan användas. Det kan även hända att Facebook kommer bli skyldiga att betala flera miljarder i böter för skandalen, eftersom denna informationshämtning går emot amerikanska lagar. Facebook har även lovat att i framtiden informera sina användare om vilka appar som kan ta information från dem. Men skandalen har också väckt flera diskussioner runt om i hela världen. Vad företag kan göra med ens information, vad de har för rättigheter till den, och vad som borde vara information som vem som helst får ta är frågor som har väckts.











