Burlöv är Sveriges djurvänligaste kommun

Organisationen Djurens Rätt presenterar varje år en ranking av Sveriges kommuner utifrån hur djurvänliga de är. I år är det Burlövs kommun som hamnar på första plats.

Foto: Matt Dunham via AP/TT NYHETSBYRÅN

Djurens Rätt rankar Sveriges kommuner utifrån en frivillig enkät som alla kommuner har möjlighet att fylla i. Viktiga frågor i enkäten rör bland annat krav på djurskydd vid upphandling och mängden växtbaserad mat i kommunal verksamhet. Cecilia Mille, sakkunnig i hållbarhetsfrågor vid Djurens Rätt, förklarar varför det är så centralt.

- Syftet med Djurvänlig kommun är att hjälpa landets kommuner att fatta beslut som gynnar djuren. Maten som köps in och serveras är särskilt viktig, eftersom de stora mängderna gör att många djur berörs.

Minskad köttkonsumtion

Enkäten avslöjar bland annat att nästan 70% av alla svarande kommuner har minskat servering av kött i sina verksamheter. Man kan också se att nio av tio kommuner som svarat serverar en vegetarisk rätt varje dag i skolorna.

Cecilia Mille är sakkunnig i hållbarhetsfrågor vid Djurens Rätt
Cecilia Mille är sakkunnig i hållbarhetsfrågor vid Djurens Rätt

Burlöv är bäst

Många kommuner gör alltså bra ifrån sig, men allra bäst är Burlöv, som ligger i Skåne. De har bland annat ökat mängden växtbaserad mat och infört veganska rätter på sina menyer.

- Vi är glada att se Burlöv som årets vinnare, då de legat högt flera år i rad. Tack vare ambitiöst arbete med mycket växtbaserad mat och höga djurskyddskrav vid upphandling är Burlöv värdiga vinnare, säger Cecilia Mille.

Ämnen i artikeln
Mer från: Klimat
Mer från Läget