Brutna hönsvingar för våra chickenwings

Det larmas om allvarlig brist i djurskydd hos Sveriges största slakteri. Läget har pratat med en djurrättsorganisation för att ta reda på hur problemet kan lösas.

Chickenwings? Kycklinggryta? Pestopasta med Kycklingsbröst? Chansen till att kycklingen till dessa rätter kommer från Håkantorp slakteri är ganska stor. Håkantorp slakteri i Vara är nämligen Sveriges största slakteri för värphöns. Där slaktas det tre miljoner värphöns per år. Nu larmas det om allvarliga brister i djurskyddet, men inte för första gången.

22 gånger har veterinärer slagit larm om djur som har farit illa de senaste två åren. Det visar en granskning som radiokanalen P4 Skaraborg har gjort.

Enligt rapporter från livsmedelsverket och länsstyrelsen får hön inte tillräckligt med syre under transporterna till slakteriet. Dessutom visar rapporterna att höns bryter ben och vingar när de transporteras i stora lastbilar.

Djurens rätt är en djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar i Sverige. Camilla Bergvall är organisationens riksordförande. Till Läget säger hon att:

– Det är fruktansvärt och oacceptabelt vad som händer på Håkanstorp. Det får inte se ut såhär enligt svenskt lag och jag tycker därför att myndigheterna måste sätta ned foten mer och se till att reglarna som vi har i Sverige följs.

Ranata Ciplic är personal -och försäljningschef vid Håkantorp slakteri. Han berättar att personalen nu utbildas i att hantera djuren försiktigare och att skadorna har minskat, men att de inte kan ge någon garanti för att inga djur kommer till skada.

– När vi hanterar så många djur, tre miljoner, att få noll skadade fåglar per år det blir omöjligt, säger han till TT.

Camilla Bergvall ser det stora problemet just i att det slaktas och transporteras ett så himla stort antal hönor i slakteriet.

– Det går inte att säkra djurskyddet när det är så många, säger Camilla Bergvall till Läget.

Däremot har Djurens rätt flera föreslag för att lösa problemet och öka djurskyddet:

– Vi måste minska antalet djur i djurfabriken. Det är myndigheternas ansvar att kontrollera det men även som medveten konsument kan man påverka väldigt mycket. Om man väljer bort ägg till exempel och använder andra mer djurvänliga produkter så minskas det ju antalet hönor i de här fabrikerna och det gör jättestor skillnad i slutändan.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget