Bröder räddar människa i Storsjön

Det var under premiäråket med deras nya båt som de såg något vid Vallsundsbron. En människa flöt i det kalla vattnet. Tillsammans fick de upp personen och ringde ambulansen.

Laban och Tiger vid Storsjön, Östersund, där de under torsdagskvällen räddade en människa.
Laban och Tiger vid Storsjön, Östersund, där de under torsdagskvällen räddade en människa.

I torsdags förra veckan åkte bonusbröderna Laban Berglin, 13, och Tiger Madsen, 14, ut på Storsjön i Östersund. Tiger hade köpt en ny båt, en Fletcher 550. Klockan var strax efter nio på kvällen och solen var fortfarande uppe.

– Vi trodde först att det var något skräp men sen så är den här (pekar på Tiger) väldigt nyfiken av sig. Så vi åkte och kollade i alla fall, säger Laban.

När de närmade sig Vallsundsbron såg de att det var en människa som flöt i vattnet. Bröderna tänkte först att det var en dykare men förstod snabbt att något var fel.

De hjälptes åt med att få upp personen på båten. Tiger förklarar att det gick snabbt till och tankarna var svåra att kontrollera. De lyckades larma ambulansen direkt.

– Man kom in i något tillstånd, säger Tiger.

Väl i land möttes de av ambulans, räddningspersonal och polis. I Storsjöns kalla vatten handlar det om minuter och det var tack vare brödernas insats som människan fortfarande är vid liv.

– Det var så många moment som föll på plats, som gjorde att vi lyckades matcha in det så perfekt, säger Laban.

Jämtlands Tidning.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget