Brasiliens regionala parlament tar kampen mot corona i egna händer

Brasiliens president Jair Bolsonaro har kritiserats för att inte göra tillräckligt för att hindra coronapandemins framfart. Men regionala parlament har infört lockdowns och hjälpinsatser – trots presidentens protester.

I ett TV-sänt tal från slutet av mars i år tydliggjorde Brasiliens president Jair Bolsonaro återigen vad han tycker om hysterin kring coronavirusets framfart. Han förklarade att trots att personer över 60 må vara en riskgrupp så har de allra flesta inget att oroa sig för.

Men Brasiliens regionala parlament och guvernörer har ett relativt stort mått av självstyre, och man har därför kunnat införa åtgärder mot Covid-19 trots presidentens misstycke. Megastäder som Sao Paulo och Rio de Janeiro har delvis stängts ner för att minska smittspridningen, trots starka protester från Jair Bolsonaro.

– Vi måste återgå till det normala, sade Jair Bolsonaro under sitt TV-sända tal, rapporterade BBC.

Bolsonaros inställning till virusbekämpningen har väckt stora protester runt om i Brasilien, men även offentliganställda har gett mothugg på presidentens kommentarer.

– Vi ser mycket allvarligt på det presidenten uttryckt på nationell TV idag, det är en attack mot åtgärderna för att minska Covid-19, sade ordföranden för den brasilianska senaten Davi Alcolumbre efter presidentens tal, enligt BBC.

Regionala partier har även satt in ekonomiska insatser för att hjälpa de som drabbats av nedstängningarna. År 2004 införde Brasiliens dåvarande president Lula da Silva en lag som gick ut på att steg för steg bygga upp ett nationellt system för medborgarlön, men sedan dess har landets svåra ekonomiska situation urholkat lagens nationella verkningskraft.

Trots detta har man i Maricá, en liten stad en dryg timme från Rio de Janeiro, kommit en bra bit på vägen mot en basinkomst till behövande. Maricá ligger i närheten av ett av Brasiliens största oljefält, och det regerande partiet i regionen, Partido dos Trabalhadores (Arbetarpartiet), har valt att använda en stor del av intäkterna från oljefältet till att utveckla välfärden. Innan coronapandemin hade Maricá ett etablerat system för medborgarlön där de fattigaste invånarna fick 130 reals i månaden. Under utbrottet av Covid-19 har man nu valt att mer än dubbla den siffran, och de som har det sämst ställt får istället 300 reals i månaden, åtminstone fram till juni.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget