Brännskadade koalor får återvända hem

Under markbränderna som härjade i Australien i vintras brännskadades tusentals koalor. Nu har flera av dem repat sig så pass att de släpps ut i naturen igen.

Efter att ha vårdats kan många av de överlevande koalorna återvända till sin naturliga miljö.
Efter att ha vårdats kan många av de överlevande koalorna återvända till sin naturliga miljö.

För Sveriges Radio berättar Cheyne Flanagan, klinikchef på ett koalasjukhus i Port Macquarie, om en hona som precis ska släppas fri. Den nu friska honan var en av de första som behandlades för sina brännskador, och när hon kom till sjukhuset hade hon 90 procentiga brännskador på kroppen.

– Hon har hämtat sig bra, brännskadorna är läkta och hon är stark nog för att släppas ut och bli en riktig koala igen.

Över 25 000 koalor uppskattas ha dött i bränderna och lika många tros ha fått brännskador. På grund av detta är djuret, som också är en nationalsymbol, nu hotat. Cheyne Flanagan säger till Sveriges Radio att målet är att så många som möjligt av de koalor som fått vård ska placeras ut så att arten kan återhämta sig.

Under bränderna som pågick i fem månader förstördes stora områden av koalornas hemmiljö, men nu har skogen återhämtat sig tillräckligt för att de ska kunna återvända. Går allt som det ska kan överlevarna säkra artens framtid. Därför släpps koalorna ut i så naturlig ordning som möjligt, rapporterar Sveriges Radio.

– Den unga hane som nyligen släppts ut kommer snart få sällskap av flera honor. Om ett tag kommer det förhoppningsvis finnas massor av unga koalor i skogen, säger Cheyne Flanagan.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget