Brandsäsongen är över i New South Wales, Australien

Under brandsäsongen har 11 400 bränder härjat i över 5,5 miljoner hektar – vilket gjorde sommaren som varit till den värsta i New South Wales historia. Idag, 31 mars, är brandsäsongen i den australiska delstaten officiellt över.

Området som brunnit motsvarar halva Lappland. Bränderna i New South Wales har krävt 25 personers liv och förstört uppemot 2 500 hem. I hela Australien har 12,6 hektar brunnit upp och 33 personer omkommit, skriver TT.

Trots att brandsäsongen officiellt tar slut idag har chefen för räddningstjänsten RFS i New South Wales, Shane Fitzsimmons, uppmanat invånarna att vara beredda för nästa.

Klimatförändringarna har skapat somrar som är dubbelt så långa som vintrarna, och brandsäsongen som normalt är från september till mars väntas nu börja tidigare, skriver TT.

– Medan allas fokus just nu helt rätt ligger på coronaviruset börjar nästa brandsäsong om bara några månader, så var beredda och håll er överlevnadsplan uppdaterad och prata om det med era familjer, säger Fitzsimmons i ett uttalande på tisdagen.

Sedan juli förra året har 35 000 personer anmält sig som frivilliga brandmän i New South Wales. Men nu är de planerade kurserna i brandbekämpning uppskjutna på grund av det nya coronaviruset covid-19, skriver The Sydney Morning Herald.

Många av de som har drabbats bränderna får nu extra ekonomiska bakslag då coronapandemin har försvårat myndigheternas hjälparbete efter bränderna, rapporterar ABC.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget