Bra sjukvård för alla – inte bara för de rika

I Sydafrika är skillnaden mellan privat och allmän sjukvård stor. När en släkting inte haft råd med eftervård vid en operation på sjukhus, bestämde sig vännerna Odirile Thubisi och Lekgotla Ralph Tsatsi för att göra något åt det.

Sverige och många andra länder har idag primärvård tillgängligt, vid sidan av akutsjukvård, till exempel för rehabilitering, återhämtning och andra medicinska besvär. I Sydafrika är den sortens vård tillgänglig för allmänheten endast om de har privat sjukvårdsförsäkring. Det har bara 20 procent av befolkningen. Majoriteten av sydafrikanerna har inte råd med privat sjukvård utan är hänvisade till landets allmänna sjukvård.

– Läkarna i den allmänna sjukvården är bra men de har inte tillgång till den medicinska utrustning som den privata vården har, förklarar Lekgotla Ralph Tsatsi.

Lekgotla Ralph Tsatsi och Odirile Thubisi är båda 36 år gamla. Deras föräldrar tyckte inte att de skulle arbeta inom vården då de alltid måste vara tillgängliga och arbetstiderna är tuffa.
Lekgotla Ralph Tsatsi och Odirile Thubisi är båda 36 år gamla. Deras föräldrar tyckte inte att de skulle arbeta inom vården då de alltid måste vara tillgängliga och arbetstiderna är tuffa.

Han och Odirile Thubisi startade 2018 ett företag med syftet att utveckla och förbättra den sydafrikanska sjukvården genom att bygga hållbara, innovativa vårdinrättningar. Förutom en bakgrund i bank- och finansvärlden har de båda god kunskap inom hälso- och sjukvården. Bland annat för att deras föräldrar arbetat som läkare i 40 år. Ralph, som studerade en Master i Business Management på Stockholms universitet, undersökte bland annat hur BB på Danderyds sjukhus samarbetar med patienthotellet intill för att kunna vårda nyförlösta bebisar och mammor.

Förslag om en nationell sjukvårdssatsning diskuteras just nu i Sydafrika som utgår från en så kallad värde-baserad sjukvård. Läkarna kan inte ta lika mycket betalt som i den privata vården, men de får å andra sidan möjlighet att hjälpa fler patienter till en lägre kostnad. Förslaget har mötts med blandade reaktioner.

Lekgotla Ralph Tsatsi i sitt kontor i Johannesburg, Sydafrika.
Lekgotla Ralph Tsatsi i sitt kontor i Johannesburg, Sydafrika.

En rapport från Trade Union Solidarity visar att mer än 80 procent av tillfrågad sjukvårdspersonal är skeptiska till sjukvårdssatsningen. Bristen på tillit till staten och dess förmåga att genomföra satsningen på rätt sätt är den största anledningen.

Efter att ha forskat om hur andra länder erbjuder rehabiliteringsplatser i anslutning till sjukhus utvecklade Ralph och Odirile en plan att bygga hållbara ”Sub-Acute facilities” för icke-akut vård nära sjukhus. Nu inväntar de tillstånd från Sydafrikas folkhälsomyndighet för att börja bygga. Om allt går som planerat kan den första vårdinrättningen bli klar i slutet av 2022.

– Målet är att hjälpa människor och erbjuda en tjänst som inte tidigare varit tillgänglig för alla. Tjänar vi pengar på det så är det såklart en bonus, avslutar Lekgotla Ralph Tsatsi.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget