“Boffning” kan ligga bakom 14-årig flickas död

I måndags hittades Yasmine död på en skoltoalett i Luleå, bara 14 år gammal. Varför flickan avled är ännu inte kartlagt - men enligt föräldrarna är det boffning som orsakat hennes död.

– Det har blivit en livsfarlig trend bland unga, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.

Unga inhalerar torrschampo för att bli höga.
Unga inhalerar torrschampo för att bli höga.

På Örnässkolan hittades Yasmine död och ännu kan dödsorsaken inte fastslås. Men till SVT berättar flickans mamma att hon sedan ett år tillbaka testat att “boffa”, det vill säga andas in drivgas från sprayburkar. Något som även pågick i skolan.

– Hon ”boffade” när hon mådde dåligt, hon sa att det är populärt nu, alla gör det. Nu vill jag varna andra föräldrar. Var vaksamma, säger hon.

”Hjärtat kan stanna första gången man testar”

Berusningen liknar en blandning mellan alkohol och hallucinogener. Det påverkar nervcellerna i hjärnan och det elektriska signalsystem som finns i hjärtat. Ett akut hjärtstopp kan hända när som helst oberoende av hur mycket gas man andas in.

– Jag varnar för flera olika narkotikasorter men vill verkligen lyfta att det här är ett gift som hotar att döda på en gång. Man löper stor risk för ett elektriskt kaos i hjärtat, säger Erik Lindeman till Läget.

Olika trender

Varför det på senare tid kommer fler larm om att barn och unga tonåringar missbrukar just torrschampo har Lindeman svårt att svara på. En anledning kan vara att beteendet har fått spridning på sociala medier, något man inte sett tidigare. En annan kan vara att produkten är lättillgänglig och finns i nästan alla badrum.

– Det här är inte nytt. Just nu är det torrschampo som trendar, men samma fenomen återkommer med jämna mellanrum lokalt utan nationell täckning.

Det generella mönstret är dock att färre ägnar sig åt att inhalera drivgas. Enligt enkätundersökningar har mindre än 3 procent testat boffning och siffrorna är betydligt lägre än för trettio år sedan. Frekvensen som svarar ja går också klart ner mellan nian och tvåan på gymnasiet, vilket gör drogen ensam med en sådan kurva.

Informationsspridning och riktade insatser

– Vid misstanke om att torrschampo används i berusningssyfte bör skola, socialtjänst, föräldrar och eventuellt polis mobiliseras. Den som befinner sig nära någon som tappar medvetande ska ringa 112 och ge första hjälpen.

Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.
Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget