Blodig attack mot förlossningsklinik i Kabul

Afghanska säkerhetstjänsten vakar framför sjukhuset Dasht-e-Barchi.
Afghanska säkerhetstjänsten vakar framför sjukhuset Dasht-e-Barchi.

Under tisdagen i förra veckan dog totalt 56 personer i attacker mot en förlossningsklinik i Kabul och en begravningsceremoni i Nangarhar i Afghanistan. Igår dödades ytterligare sju personer i en bilbomb. Nu hotas fredsavtalet och hoppet om vapenstillestånd.

Klockan var strax efter tio på förmiddagen lokal tid när tre beväpnade män stormade sjukhuset Dasht-e-Barchi i Afghanistans huvudstad Kabul. Förklädda i polisuniformer öppnade männen eld mot personal och patienter, det rapporterar TT.

På sjukhuset driver Läkare utan Gränser en förlossningsklinik och det var den som blev attackerad. Organisationens programchef i Afghanistan, Frederic Bonnot, uppger till TT att rör det sig om en avsiktlig attack i syfte att mörda nyblivna mammor.

Spädbarn och mammor bland de döda

Totalt dog 24 personer och minst 20 andra blev skadade. Bland de dödade återfinns flera spädbarn, sjuksköterskor och elva mammor. Tre av dem i förlossningssalen med sina ofödda barn. Under tiden för attacken fanns 26 mammor inskrivna på kliniken, tio av dem lyckades fly och sätta sig i säkerhet tillsammans med personal.

TT återger ett uttalande från programchefen Frederic Bonnot där han skriver att avrättningen skedde metodiskt.

"De (angriparna) gick genom rummen på förlossningsavdelningen, sköt kvinnor i deras sängar. Det var metodiskt. Väggarna fulla av kulor, blod på golvet, utbrända fordon och sönderskjutna fönster"

Väggarna på sjukhuset är märkta av strider med stort antal kulhål.
Väggarna på sjukhuset är märkta av strider med stort antal kulhål.

Pågick i flera timmar

Enligt TT ska afghanska säkerhetsstyrkor omedelbart tagit sig till sjukhuset, men försöken att stoppa gärningsmännen pågick i flera timmar. Angriparna hade då dödats, enligt inrikesdepartementet, vilket inte bekräftats av oberoende källor.

– Det är ett fruktansvärt dåd. Att ge sig på mödrar och spädbarn visar hur civilbefolkningen drabbas. De hör till de mest utsatta och är i störst behov av hjälp och stöd, säger Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Andreas Stefansson till Svenska Dagbladet.

Självmordsbomb på begravning

Samma dag som attacken mot förlossningskliniken skedde ytterligare ett dödligt dåd. Under en begravningsceremoni i provinsen Nangarhar mördades 32 personer och över 130 andra skadades när en självmordsbomb utlöstes.

IS tog på sig ansvar för självmordsattacken, men hittills har ingen grupp tagit på sig ansvar för dådet på förlossningskliniken. Talibanerna hävdar att rörelsen inte ligger bakom attacken. USA klandrar IS och enligt Svenska Dagbladet har presidenten Ashraf Ghani utpekat IS och talibanerna för dådet och beordrat afghanska styrkor att återgå till ett offensivt läge.

Hotar fredsavtalet

Under gårdagen dödade minst sju personer och 40 personer skadades i en bilbomb i Ghazniprovinsen i östra Afghanistan, vilket TT rapporterar om. Talibanrörelsen har tagit på sig attacken och skriver i ett uttalande att "Från och med nu ska ansvaret på en vidare upptrappning av våldet och dess följder ligga enbart på Kabulregeringens axlar".

Man fruktar nu att det accelererade våldet och den hårda tongången mellan parterna hotar fredsavtalet som skrevs i februari mellan USA och talibanerna. I det förpliktigar sig talibanerna till att Afghanistan inte ska bli en fristad för terrorister, i utbyte mot att amerikanska trupper lämnar landet.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget