Blinda har inte möjlighet att rösta anonymt

Snart är det val och dags att rösta, något man fortfarande inte kan göra anonymt som blind eller synskadad. Vem ska man lita på att ta med sig in i röstningsbåset och hur tänker en synskadad förstagångsväljare?

Linus Johansson testar nya teknik för att kunna rösta självständigt som synskadad.
Linus Johansson testar nya teknik för att kunna rösta självständigt som synskadad.

I år är det valår och för många är det första gången de får rösta. För de flesta ligger fokuset på att välja vem man ska rösta på, men vissa har andra viktiga val att göra. Vem de ska lita på för att hjälpa dem rösta.

Blinda personer har nämligen inte möjlighet att personrösta anonymt. De måste ha med sig en person in i valbåset. Det kan antingen vara en ledsagare, någon som arbetar på plats eller någon de litar på.

Läget har pratat med Niklas Mattsson som arbetar som ordförande för synskadades riksförbund. Han berättar att de länge har jobbat på att få fram en lösning för röstningen, men inte fått särskilt mycket respons från regeringen. Än så länge kan han inte rösta själv.

– Jag röstar med min fru som jag litar på, men jag kan i princip inte veta att hon röstar på det jag vill. Jag kan bara anta.

Niklas Mattsson tycker det känns olustigt att behöva fundera ut vem man ska ge sitt förtroende att rösta, och dessutom inte kunna vara anonym med sin politiska läggning.

– Man skulle kunna säga att det är diskriminerande, att inte ha samma rätt som andra.

Hans tips till synskadade förstagångsröstare är; avstå inte fast det känns krångligt.

Niklas Mattsson
Niklas Mattsson

Linus Johansson missade precis röstningen 2018 och ska rösta för första gången i år. Han tycker det känns spännande och viktigt att delta, men processen känns svår. Linus Johansson är synskadad och har nyligen flyttat till Umeå där han varken har släkt eller nära anhöriga.

– Jag vet inte vem jag ska fråga om hjälp inför röstningen. Jag kommer nog behöva fråga någon på vallokalen, men då blir det en främling och det känns sådär.

Linus Johansson kan se lite, och funderar på att försöka zooma in texten på lappen med mobilen. Det är något som är ganska svårt och tar väldigt mycket på krafterna. Alternativet att be någon lägga fram lapparna i ordning och försöka memorera dem finns också, men han är osäker på om det kommer funka.

– Det är 2022 liksom. Så mycket sköts digitalt så man borde kunna hitta en lösning till det här.

Det kan faktiskt vara så att en lösning är påväg. Linus Johansson och några andra unga synskadade fick testa några tekniska lösningar med bland annat kameror som fungerade bra som hjälpmedel. Både Linus och Niklas tror att en lösning finns nära till hands, och att man bara måste ta steget och lägga resurser på rätt ställe.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget